HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Povratak oklopnog automobila na Turanj

  Karlovac, Turanj 15.05.2015.

  Povratak oklopnog automobila na Turanj

  Nakon restauratorsko konzervatorskih radova na prostoru vojnog kompleksa Turanj ponovno je izložen laki izviđački oklopni automobil BRDM 2, pronađen nakon oslobodilačke vojne operacije Oluja na obroncima Petrove Gore.

  Oklopni transporter BRDM-2 je izvidničko vozilo konfiguracije 4x4, razvijeno 1962. godine u tadašnjem SSSR-u, kao nasljednik starijeg vozila BRDM-1. Serijska proizvodnja u tvornici GAZ trajala je od 1963. do 1989. godine. Vozilo je prvi put javno prikazano 1966. godine. Tijelo automobila - amfibija oblikovano je u vidu čamca i hermetički zatvoreno. Sastavljeno je od zavarenih čeličnih ploča. Unutarnji dio je podijeljen na dva dijela, motorni i upravljačko-borbeni. Upravljačko-borbeni je smješten u prednjem dijelu tijela. U njemu su uređaji za upravljanje, kontrolni instrumenti, radio-uređaji, pribor za motrenje i dva sjedišta. U središnjem dijelu vozila je borbeni dio: obrtna kupola i tri sjedišta od kojih je jedno viseće podesivo po visini. Ulaz u ovaj dio je preko dva otvora s poklopcima. Motorni dio se nalazi u stražnjem dijelu vozila. Motor je četverotaktni, benzinski, model GAZ-41. Za kretanje na vodi u zadnji dio vozila ugrađen je propeler. Od naoružanja opremljen je strojnicom KPVT 14,5 mm i PKT 7,62 mm. Kreće se maksimalnom brzinom na kopnu- 90-100 km/sat, na vodi 9-10 km/sat. Ciljna sprava je periskop tipa PP-61A. Uređaj za vezu je radio-uređaj R-123.

  svojstva:

  duljina: 5700 mm

  masa: 7700 kg

  širina: 2350 mm

  visina: 2310 mm

  brzina: 90-100 km/h (kopno), 9-10 km/h (voda)

  posada 4 (vozač, suvozač, zapovjednik, topnik)

  inv.br. GMK-IKMP-10502

  Gradski muzej Karlovac tijekom protekle tri godine ukupno obnovio je pet predmeta izloženih na Turnju. Restauratorske radove na ovom vozilu napravio je obrt za restauraciju i popravak predmeta od metala FERRUM iz Zagreba.

  Sredstva za restauraciju osigurali su Ministarstvo kulture i Grad Karlovac.