HR | EN
 • [prezentacija]

  Službeno otvoren Virtualni muzej karlovačke industrije

  HGK - Županijska komora Karlovac 09.07.2015.

  Službeno otvoren Virtualni muzej karlovačke industrije

  Promocija Virtualnog muzeja karlovačke industrije održana je 9. srpnja 2015. godine, u sklopu obilježavanja Dana grada Karlovca, a pod pokroviteljstvom karlovačkog ogranka Hrvatske gospodarske komore. Projekt Gradskog muzeja Karlovac, kojeg su financirali Grad Karlovac i Karlovačka županija, prezentiran je u multimedijskoj dvorani Hrvatske gospodarske komore.

  Uvodničar dr. sc. Zlatko Kuzman, karlovački čelnik HGK, napomenuo je da zacijelo nije slučajno to što je upravo u Karlovcu otvara prvi muzej ove vrste u Hrvatskoj, s obzirom na snažnu industrijsku tradiciju u gradu koji i danas ima, poteškoćama usprkos, značajne rezultate na tome području. Posebno je istaknuo prisutnost karlovačkog proizvođača oružja na američkom tržištu, ali se prisjetio da su i prije 150 godina postojali proizvodi za američko tržište: čak tri tvornice u Karlovcu proizvodile su drvene štapove za hodanje, obavezni aksesoar za gospodu! Ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac, mr. sc. Hrvojka Božić je istaknula da ovakvi projekti prevladavaju fizička ograničenja u prikupljanju i predstavljanju predmeta baštine te neizmjerno ojačavaju interakcije s korisnicima odnosno omogućavaju njihovu participaciju; istovremeno se stvaraju veze između proizvodnog, turističkog, kulturnog, civilnog i obrazovnog sektora. Muzej je službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković, napomenuvši da ovaj projekt smatra istinski povezanim s identitetom grada Karlovca kojem pridaje atribute vojnog, obrtničkog, trgovačkog i industrijskog. Umjesto tradicionalnog „rezanja vrpce“ poslužilo je pokretanje poveznice na Virtualni muzej.

  Demonstraciju strukture i sadržaja Muzeja upriličili su voditelj projekta kustos Igor Čulig i informatički „projektant“ Muzeja dr. sc. Goran Zlodi. Za kustosa Čuliga ovaj projekt je zapravo nastavak trenda koji je u Karlovcu započeo prije 15 godina kada je ondje održan prvi hrvatski simpozij o industrijskoj baštini i skicirano područje stručnog odnosno kulturnog interesa; to su teme kao što su prenamjena nekadašnjih industrijskih građevina i prikupljanje svjedočanstava o industrijskim aktivnostima te industrijski dizajn, a muzej vidi kao novi snažni alat za izučavanje tih tema. Smatra da inicijative za nove projekte na platformi virtualnog muzeja mogu doći i od korisnika i od dionika s različitih područja. Dr. sc. Goran Zlodi napomenuo je da je organiziranje muzejskih sadržaja karlovačke provenijencije zapravo preraslo u razvoj univerzalnog modela Virtualnog muzeja koji se može primijeniti i na druga tematska područja. Osim toga, budući da se ovaj karlovački muzej oslanja na profesionalnu bazu podataka koju koriste i drugi hrvatski muzeji, izrazito je olakšano dijeljenje sadržaja između različitih ustanova; bilo koji predmet iz zbirki zagrebačkih ili riječkih muzeja se može virtualno „izvesti“ u karlovački muzej! A takvi predmeti uistinu i postoje u muzejima diljem Hrvatske, što na svoj način također potvrđuje snagu karlovačke industrije!

  Razgledajte Virtualni muzej karlovačke industrije na www.vmki.gmk.hr