HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Noć muzeja 2016

  Gradski muzej Karlovac 29.01.2016.

  Noć muzeja 2016

  Program Gradskog muzeja Karlovac u ovogodišnjoj Noći muzeja započeo je već u 17.00 sati, a posebno je bio usmjeren na djecu i mlade. U programima je sudjelovalo 1704 posjetitelja.

  U sklopu zadane teme Utemeljitelji i reformatori u Noći muzeja 2016. na prvom katu zgrade Muzeja posterima predstavljeni su muzealci zaslužni za osnivanje i djelovanje Gradskog muzeja Karlovac Ivana Vrbanić i Nikola Dragarić. Plakate su uredile ravnateljica Hrvojka Božić i viša kustosica Antonija Škrtić, a oblikovao Saša Stubičar koji je oblikovao i plakate programa Noći muzeja u Gradskom muzeju Karlovac i prirodoslovne radionice.

  Tijekom noći bila su organizirana stručna vodstva po stalnom postavu (u 18.00, 20.00 i 22.00 sata), a građani su po povoljnijim cijenama ili besplatno nabavite muzejska izdanja.

  U izložbenom prostoru u potkrovlju Muzeja u suradnji s Gradskim muzejom Križevci postavljena je gostujuća izložba Dr. Josip Kalasancij Sclosser, vitez Klekovski (1808. – 1882.). Po struci liječnik, ovaj hrvatski prirodoslovac posebno je zaslužan u entomologiji i botanici te su po njemu mnoge vrste dobile ime. Bio je među prvim izabranim članovima JAZU i predstojnik matematičko-prirodoslovnoga razreda. Autor je temeljnog botaničkog djela Flora Croatica (1869.) i djela Fauna kornjašah Trojedne kraljevine (1877.). Bio je prvi predsjednik Hrvatskoga planinarskog društva (1874).

  U Noći muzeja 2016. posebno je istaknut njegov doprinos u entomologiji te je na tu temu organizirana edukativna, praktična radionica otvorenog, protočnog tipa za djecu pod nazivom Što su to kukci? – osnove entomologije. Radionica je održana od 17:00 do 20:15 sati, a bila je namijenjena podizanju javne svijesti o ljepotama i važnosti prirodoslovne kulturne baštine karlovačkog kraja. Organizirana je u suradnji s Javnom ustanovom NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije. Posjetitelji su se imali prilike upoznati sa živim kukcima paličnjacima i zrikavcima koji su nabavljeni sa Biološkog odsjeka PMF-a i Veterinarskog fakulteta te s preparatima pčele, cvrčka, smrdljivog martina i krila leptira na kojima su mogli vidjeti i saznati kako su kukci građeni, čime se hrane, kako ih prepoznati, kakav im je životni ciklus i mnoštvo drugih stvari. Osim toga posjetitelji su mogli preuzeti razne promotivne i obrazovne materijale vezane kukce i zaštitu okoliša te provjeriti svoje znanje pomoću radnih listića koji su pratili program radionice. Radionica je polučila veliki uspjeh kod svih dobnih skupina i posjetitelji su bili podjednako oduševljeni sa živim primjercima kao i s preparatima. Radionicu je organizirao, osmislio i vodio kustos Luka Čorak u suradnji s muz. pedagoginjom Mateom Galetić i predstavnicom Javne ustanove Natura Viva Martinom Petrak.

  U Galeriji „Vjekoslav Karas“ posjetitelji su mogli razgledati izložbu grafika, slika i skulptura istaknutog slovenskog akademskog slikara Vladimira Makuca (1925.). Izložena djela izbor su iz umjetnikove donacije Goriškom muzeju iz Nove Gorice. Oblikovno i sadržajem već više od sedamdeset godina opus izrasta ukorijenjen u podneblju zavičajnog Krasa, Primorja i Istre u čijoj je prirodnoj i kulturnoj baštini (ptice, domaće životinje, vegetacija, pejzaž, kuće, ziđe, glagoljički grafiti, gotičko fresko slikarstvo, antička mitologija) umjetnik pronašao ikonografske elemente kojima je ostvario autentičnu poetiku. Izložba je poslužila kao inspiracija za program Noći muzeja 2016. godine.

  U predvorju Galerije „Vjekoslav Karas“ održala se likovna radionica karton tiska i priča crtežom: Čudesno perje (dob: 7+, s početkom u 17.00 sati u trajanju od 120 minuta) i likovna radionica oblikovanja papira i priča crtežom Svaka ptica svome… (dob: 7+, s početkom u 19.30 sati, u trajanju od 120 minuta) pod vodstvom likovne pedagoginje Ivane Maradin. U okviru radionica sudionici su razgledali izložbu, upoznali se s osnovnim načelima grafičke tehnike, odnosno načelima oblikovanja volumena, te se u praktičnom dijelu kreativno zabavili. Djeci su se pridružili i roditelji, pa je radionica Svaka ptica svome… dobila i obiteljski značaj. Pripovjedačica Nataša Vojnović je u dva navrata tijekom večeri (u 17.30 i 18.30 sati) okupljenoj djeci pričala priču Dječak i ptica (dob: 4+) spisateljice Nade Iveljić.

  U 22.00 sata dr. sc. Marica Čunčić predstavila je Staroslavenski institut iz Zagreba te održala predavanje pod nazivom Sveta glagoljica kojim je objasnila da je glagoljica nastala je iz kristograma, da je u njoj sadržana slika biblijskoga stvaranja svijeta u šest dana te da su njome zapisani biblijski i liturgijski tekstovi što ju kvalificira kao sveto pismo. Nakon predavanja posjetitelji su mogli razgledati brojnu znanstvenu i stručnu literatura o glagoljici, a poseban interes okupljenih pobudio je Glagoljski misal Hrvoja Vukčića (fototipsko izdanje), izdavača Staroslavenski institut-Mladinska knjiga-Akademische Druck - u. Verlagsanstalt, Zagreb-Ljubljana-Graz iz 1973. godine. Na kraju predavanja Gradski muzej Karlovac je sa zahvalnošću primio pretisak Zerczala Marianskoga Jurja Habdelića iz 1662. godine kao dar dr. sc. Marice Čunčić.

  Zahvaljujemo svima koji su nas posjetili (1704!) i veselimo se idućem susretu u Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji "Vjekoslav Karas"!

  ***

  Gradski muzej Karlovac i ovoga puta sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja povodom koje smo, na dvije lokacije, organizirali niz zanimljivih sadržaja.

  Preuzmite program

  Preuzmite plakat radionice Što su to kukci

  ***

  Noć muzeja 2016.