HR | EN
  • [predavanje]

    Kliofest 2016. – festival povijesti - Predavanje - Ogledalo s memorijom – iz fotografske baštine dr. Alfonsa Šibenika

    Gradski muzej Karlovac 13.05.2016.

Kliofest 2016. – festival povijesti - Predavanje - Ogledalo s memorijom – iz fotografske baštine dr. Alfonsa Šibenika

Ove godine se od 11. do 14. svibnja 2016. u Zagrebu po treći puta održao „Kliofest - festival povijesti“, u sklopu kojega je organiziran i drugi po redu „Dan povijesti“. Glavni dio programa odvijao se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Hrvatski povjesničari su 13. svibnja obilježili svoj dan bogatim programom koji se, osim Zagreba, održao i u nekoliko hrvatskih gradova. Osim Kutine, Osijeka, Pazina, Požege, Jalžabeta, Pule, Rijeke, Svetog Petra Orehovec i Trogira, „Dan povijesti“ je, po prvi put, bio obilježen i u gradu Karlovcu.

Tim povodom se 13. svibnja 2016. u 19 sati u maloj dvorani u prizemlju Gradskog muzeja u Karlovcu održalo predavanje „Ogledalo s memorijom – iz fotografske baštine dr. Alfonsa Šibenika“ kao popratni program istoimenoj izložbi otvorenoj 2. svibnja. Predavanje su održali viša kustosica Sanda Kočevar i kustos-pripravnik Matija Kalčić.

Predavanjem se, osim obilježavanja Dana povijesti, željela karlovačkoj publici približiti lokalna povijest i relativno nepoznat život, djelo i ostavština austrougarskog časnika, pravnika, gradskog senatora i zaljubljenika u fotografiju dr. Alfonsa Šibenika. Na predavanju je osim prikaza životnog puta dr. Šibenika bilo riječi i o fotografiji i njenom razvoju u prvoj polovini 20. stoljeća, kao i o fotografskoj baštini Alfonsa Šibenika i njenom značaju.

***

KLIOFEST 2016 - FESTIVAL POVIJESTI - Programska knjižica