HR | EN
 • [promocija]

  Promocija knjige - Rano kršćanstvo u Pokuplju

  Stari grad Dubovac 29.09.2016.

  Promocija knjige - Rano kršćanstvo u Pokuplju

  U četvrtak, 29.9.2016. godine u 19 sati na Starom gradu Dubovcu u prostoru izložbe „Katedra ili priča o prvim kršćanima u Pokuplju“ održana je promocija prve knjige iz novopokrenute biblioteke Genius loci – „Rano kršćanstvo u Pokuplju“, izdavača Arheološke udruge Kremen i suizdavača Gradskog muzeja Karlovac, Planinarskog društva Vrlovka, Nacionalnog svetišta svetog Josipa Karlovac - Župa BDM Dubovac, Zavičajnog muzeja Ozalj, Općine Kamanje, te Grada Ozlja.

  Autor, arheolog Gradskog muzeja Karlovac, Lazo Čučković i koautorica arheologinja Sunčica Žapčić u knjizi donose cjeloviti pregled trenutno poznatih ranokršćanskih lokaliteta oko rijeke Kupe i njenih pritoka, a nalaze stavljaju u prostorni i vremenski kontekst.

  Najznačajniji od njih je ranokršćanski prsten pronađen u špilji Vrlovki u Kamanju, mjestu uz rijeku Kupu, između Ozlja i Metlike u Karlovačkoj županiji, koji se čuva u Zavičajnom muzeju Ozalj. Njegova prezentacija, uz još nekoliko ranokršćanskih predmeta u Noći muzeja 2016. godine u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu u Karlovcu tijekom programa „Muzej u gostima“ Gradskog muzeja Karlovac dovela je i do izložbe „Katedra ili priča o prvim kršćanima u Pokuplju“ istih autora, te ove knjige.

  O knjizi su uz autora Lazu Čučkovića govorili i recenzenti dr. sc. Milan Kruhek i mons. mr. sc. Antun Sente.