HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Kliofest 2017. – festival povijesti – Predavanje – Od slavuja do Bacha

  Gradski muzej Karlovac 12.05.2017.

  Kliofest 2017. – festival povijesti – Predavanje – Od slavuja do Bacha

  Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, zajedno s nekoliko suorganizatora (Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatski državni arhiv, Društvo za hrvatsku povjesnicu i dr.), priredio je od 9. do 13. svibnja 2017. četvrti Festival povijesti Kliofest 2017. U sklopu festivala se po treći put organizirao i Dan povijesti tijekom kojeg su se diljem zemlje organizirala različita događanja u organizaciji povjesničara. Dan povijesti ove godine obilježen je u petak, 12. svibnja 2017.

  Povijesni odjel se po drugi put priključio Kliofestu organizacijom predavanja prof. Ljiljane Ščedrov iz Glazbene škole Karlovac pod nazivom „Od slavuja do Bacha“ povodom 160. godišnjice rođenja karlovačkog „slavuja“ Leonije Brückl te dirigenta i učitelja pjevanja Đure Bacha.

  Leonija Brückl bila je prva hrvatska dramska sopranistica, kći karlovačkog trgovca tekstilom Mije Bobena. Prvo glazbeno obrazovanje dobila je u Karlovcu, a od 1894. do 1902. bila je glavna dramska sopranistica HNK, a nakon raspuštanja Opere pa do umirovljenja 1920. godine obučavala je buduće pjevače pri glazbenoj školi Hrvatskog glazbenog zavoda. No, nije zaboravila ni rodni grad gdje je rado nastupala na dobrotvornim koncertima u organizaciji PHPD „Zore“.

  Njezin vršnjak, rođeni Karlovčanin Đuro Bach bio je učitelj pjevanja u Dječačkoj i Višoj djevojačkoj školi, član i zborovođa PHPD „Zora“, dirigent ORD „Nada“ te osnivač njenog tamburaškog i ženskog zbora. Bio je jedna od najznačajnijih osoba karlovačkog kulturnog života druge polovine 19. stoljeća.

  U nadahnutom predavanju prof. Ščedrov je ukazala na izuzetan značaj Leonije Brückl i Đure Bacha u glazbenom i društvenom životu grada Karlovca koji je uglavnom nepoznat široj javnosti, a što je još važnije ocrtala cijelu društvenu situaciju u gradu Karlovcu u drugoj polovini 19. i početkom 20. st., ukazavši na bogati kulturni i društveni život grada.

  ***

  Preuzmite:

  Programska knjižica – KLIOFEST 2017.