HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Pilot-projekt - Posjet učenika osmih razreda Karlovcu

  22.09.2017.

  Pilot-projekt - Posjet učenika osmih razreda Karlovcu

  U petak, 22. rujna 2017. godine Gradski muzej Karlovac bio je domaćin prvoj skupini od 260 učenika od ukupno 1002 učenika iz 23 škole u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji koji će u sklopu pilot-projekta „Posjet učenika osmih razreda Karlovcu“ ovog rujna i listopada posjetiti Karlovac gdje će sudjelovati u jednodnevnoj terenskoj nastavi o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su se vodile na karlovačkom području, a uz to će se upoznati s povijesnom i kulturnom baštinom karlovačkoga kraja.

  Prvoj skupini učenika o Domovinskom ratu na karlovačkom području u dvorani OŠ Švarča su uz multimedijalne prezentacije govorili Ružica Stjepanović, viša kustosica Gradskog muzeja Karlovac, brigadir HV-a u mirovini Dubravko Halovanić, Miroslav Rade, predsjednik Udruge 129. brigade HV-a i Ana Kasunić, dragovoljka Domovinskog rata, potom su učenici uz stručno vodstvo razgledali Vojni kompleks Turanj, a u Aleji hrvatskih branitelja se susreli s karlovačkim braniteljima. U sklopu posjeta Karlovcu posjetili su i Stari grad Dubovac te Aquatiku.

  Gradski muzej Karlovac je na ovom pilot-projektu partner Javnoj ustanovi „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ koja čuva sjećanje na Domovinski rat i Bitku za Vukovar obrazovnim i memorijalnim djelatnostima od kojih je najznačajniji projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“. Projekt se provodi već drugu godinu u punom opsegu te uključuje učenike osmih razreda iz svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, koji tijekom dvodnevne terenske nastave uče o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar. Školske godine 2016./2017. Vukovar je posjetio 36 831 učenik i pratitelj, a ove školske godine u Projektu će sudjelovati 41 604 učenika i pratitelja, od kojih će neki u sklopu pilot-projekta „Posjet učenika osmih razreda Karlovcu“ posjetiti i Karlovac u tri termina (22. rujna te 6. i 20. listopada).

  Pilot-projekt „Posjet učenika osmih razreda Karlovcu“ provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.