HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  4. kongres muzealaca Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem

  11.10.2017. – 14.10.2017.

  4. kongres muzealaca Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem

  U Gradskom muzeju Vukovar, u prekrasnom i obnovljenom Dvorcu Eltz, održan je od 11. do 14. listopada 2017. godine 4. kongres muzealaca Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem. Na njemu je sudjelovalo oko 130-ak muzealaca. Hrvatskim muzealcima pridružile su se slovenske i srpske kolege. Skup je pozdravila i prezentirala četverodnevna događanja predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec. Uz uglednike Grada i Vukovarsko-srijemske županije skup je u ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek pozdravio državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak, posebno prenoseći čestitke Gradskom muzeju Vukovar za osvojene nagrade Silletto Europskog muzejskog foruma za 2016. godinu, te nagrade "The Best in Heritage - Project of Influence" za drugo mjesto u konkurenciji nagrađivanih muzeja iz cijelog svijeta. Plenarno predavanje na temu uloge Gradskog muzeja Vukovar u čuvanju memorije grada nakon ratnih razaranja 1991. godine održala je ravnateljica muzeja Ružica Marić.

  Sudionici skupa izlagali su na teme muzejskih zbirki, zaštite građe, dokumentacije, međumuzejske i međunarodne suradnje, muzejske edukacije, izložbene djelatnosti, upravljanja muzejima, strategije razvoja i muzeja u budućnosti te marketinga i promocije. Predstavljena su i izdanja Hrvatskog muzejskog društva, a predstavili su se i sponzori. Održan je okrugli stol na temu Manifestacije u muzejima - primjer Noć muzeja.

  Uz vodstvo kustosice Gorane Kušić sudionici su obišli stalni postav Gradskog muzeja Vukovar i Zbirku Bauer, dok je ravnateljica Mirele Hutinec provela goste po Muzeju vučedolske kulture, a kustos Marko Kevo po postavu Muzeja grada Iloka.

  Gradski muzej Karlovac predstavljala je viša kustosica mr. sc. Sanda Kočevar s predavanjem Zbirke dokumentarne građe vs. Zbirke arhivskog gradiva. Osim muzeja bio je predstavljen i rad Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac kojeg je predstavila voditeljica marketinga i prodaje Ivana Kaleb Vuletić.