HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Predstavljanje knjige "Komunizam u slici" dr. sc. Lidije Bencetić

  13.04.2018.

  Predstavljanje knjige "Komunizam u slici" dr. sc. Lidije Bencetić

  U petak, 13. travnja 2018. u maloj dvorani u prizemlju Gradskog muzeja Karlovac, predstavljena je monografija „Komunizam u slici. Društveni i politički život Jugoslavije u karikaturama Vjesnika i Borbe (1945. – 1962.)“ znanstvene suradnice Hrvatskog instituta za povijest, naše sugrađanke dr. sc. Lidije Bencetić.

  Knjiga istražuje ulogu tiska i karikature u komunističkoj Jugoslaviji na oblikovanje javnog mnijenja i kreiranje politika kroz analizu dvaju dnevnih listova – zagrebačkog „Vjesnika“, vodećeg lista jedne od republika i beogradske „Borbe“ kao glasila nositelja vlasti nastalog u centru moći u razdoblju komunističke Jugoslavije od osnutka države 1945. do 1962., kada je utemeljen novi informacijski sustav te iduće godine donesen novi Ustav.

  O autorici je govorila ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Jasna Turkalj, dok su o knjizi i njenom značaju za hrvatsku historiografiju govorili prof. dr. sc. Frano Dulibić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu te dr. sc. Albert Bing s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

  Na predstavljanju se knjiga mogla kupiti po promotivnoj cijeni od 100,00 kn.