HR | EN
  • [predavanje]

    Dan povijesti u Gradskom muzeju Karlovac – predavanje mr.sc. Nikše Mendeša "Kraljevički jedrenjaci duge plovidbe brodovlasnika Vjenceslava Turkovića"

    11.05.2018.

Dan povijesti u Gradskom muzeju Karlovac – predavanje mr.sc. Nikše Mendeša "Kraljevički jedrenjaci duge plovidbe brodovlasnika Vjenceslava Turkovića"

U petak, 11. svibnja 2018. godine u maloj dvorani Gradskog muzeja Karlovac s početkom u 19 sati održano je predavanje muzejskog savjetnika Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka mr. sc. Nikše Mendeša „Kraljevički jedrenjaci duge plovidbe brodovlasnika Vjenceslava Turkovića“. Predavanjem se obilježio Dan povijesti u sklopu petog Festivala povijesti Kliofest 2018. u organizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatskog državnog arhiva te Društva za hrvatsku povjesnicu. Svojom temom predavanje se odlično uklapilo i u 23. edukativnu-muzejsku akciju „Lađa“ Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva.

U vrlo interesantnom predavanju malobrojni, ali zainteresirani posjetitelji mogli su se upoznati s razlikom između brika i barka, te razvojem brodogradnje u Habsburškoj Monarhiji, s posebnim osvrtom na kraljevičko brodogradilište. Predstavljena je brodograditeljska djelatnost karlovačkog veleposjednika i poduzetnika Vjenceslava Turkovića (1826.-1902.). Ovaj rođeni Kraljevičanin je u drugoj polovini 19. stoljeća bio suvlasnik najjače tvrtke za trgovinu hrastovim dužicama i žitom u Hrvatskoj. Istovremeno je u Kraljevici unaprijedio naslijeđeno brodogradilište u kojem je 1868. godine svečano porinut jedrenjak bark „Grad Karlovac“, maketa i nacrt kojeg se danas čuvaju u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.