HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Noć muzeja 2019. u Gradskom muzeju Karlovac

  01.02.2019.

  Noć muzeja 2019. u Gradskom muzeju Karlovac

  Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo je 14. Noć muzeja u petak, 1. veljače 2019. u kojoj su uz muzeje te galerije sudjelovale i druge baštinske institucije, arhivi, knjižnice, centri za kulturu, obrazovne institucije, udruge te obrazovne institucije. Ove godine programi su realizirani na više od 230 lokacija u 110 gradova i općina. Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema Muzeji - Inovacije i digitalna budućnost.

  Programe Gradskog muzeja Karlovac posjetilo je 2419 posjetitelja, a prema statistici Hrvatskog muzejskog društva Noć muzeja 2019. je u Karlovcu privukla je ukupno 7 003 posjetitelja. Program Gradskog muzeja Karlovac odvijao se na tri lokacije koje su za sve zainteresirane posjetitelje bile otvorene od 18:00 sati do 1:00 sati iza ponoći. Ulaz i sudjelovanje na svim programima bilo je je besplatno.

  U zgradi Muzeja na Strossmayerovom trgu, uz Stalni postav, posjetitelji su mogli pogledati začudnu site specific instalaciju Saše Stubičara: LEONARDOIJA_ OPSESIJA_ KRISTALIZACIJA... i poslušati sjajno izlaganje istaknutog stručnjaka na polju vizualnih komunikacija Damira Bralića koji je sklopu ovogodišnje teme Noći muzeja govorio umjetnosti, matematici te stvarnom i virtualnom.

  Djeci i njihovim roditeljima predstavljeno je drugo, ponovljeno i izmijenjeno izdanja popularnog vodiča Muzejska pitalica uz vodstva kroz Stalni postav i nagradnu igra s izvlačenjem dobitnika u 19:45 sati.

  U Galeriji „Vjekoslav Karas“ bila je postavljena izložba slika Ive Katušin i Dalibora Jurasa Magični kvadrati i životinjski simboli te koji su za posjetitelje priredili autorsko vodstvo po izložbi. Tijekom večeri predstavljeni su koreografija i likovni radovi nastali na radionicama u okviru europskog projekta Otisnuti pokreti u okviru kojeg je Gradski muzej Karlovac bio partner udruzi Carpe Diem.

  Na Starom gradu Dubovcu organizirana su stručna vodstva kroz stalnu izložbu Oko Kupe i Korane u Branič kuli te radionica Izradi konja – osvoji Troju uz gostujuća izložba Troja na putu, povodom godine Troje u Hrvatskoj. Radionicu su vodili vode učenici Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića i članovi udruge FabLab pod mentorstvom nastavnice Kristine Škaler.

  Gradski muzeja Karlovac ove godine je s programom Muzej u gostima gostovao u Gimnaziji Karlovac s izložbom Priča iz Staljinove ulice / 70. godina od rušenja Crkve Sv. Ćirila i Metoda u Karlovcu te u Aquatici gdje je izlažena kopiju najstarijeg bicikla na pedale u Hrvatskoj, ujedno i najpopularnijeg muzejskog predmeta izloženog na Stalnom postavu Gradskog muzeja Karlovac.

  Gradski muzej Karlovac zahvaljuje publici na odazivu, a svim sudionicima u programima zahvaljujemo na doprinosu u uspješnoj realizaciji Noći muzeja 2019.

  Program Noći muzeja u Gradskom muzeju Karlovac realiziran je sredstvima Grada Karlovca.

  ***

  Više na: https://nocmuzeja.hr/