HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Prezentacija dijela Entomološke zbirke GMK

  21.03.2019.

  Prezentacija dijela Entomološke zbirke GMK

  Dragi Karlovčani, Karlovčanke i svi koji se tako osjećaju, ovaj put smo za vas pripremili nešto posebno. U četvrtak, 21. ožujka 2019. godine u 11:00 sati prezentirali smo dio Entomološke zbirke. U sklopu prezentacije posjetitelji su mogli po prvi puta vidjeti dnevne leptire koje smo za vas sakupili, preparirali i izložili kako biste u njima mogli uživati. Nakon prezentacije održano je popularno znanstveno predavanje koje su pripremili naš kustos Luka Čorak i suradnik muzeja prof. Marko Šegavić o entomološkoj zbirci i leptirima te načinima na koji se sakupljaju i prepariraju. Osim prezentacije zbirke za vas smo priredili još jedno iznenađenje, izložbu kukaca koje su naši školarci tijekom 2018. godine marljivo preparirali na radionicama prepariranja.

  Entomološka zbirka GMK osnovana je 2018. godine i jedna je od novijih u muzeju. Kao dugogodišnji projekt GMK svoje začetke ima u 2015. godini i prva je takvog tipa na našim prostorima. Sastoji se od dva dijela: kornjaša (Coleoptera) koji su trenutno u obradi te će biti prezentirani krajem 2019. godine i dnevnih leptira (Lepidoptera) koje upravo predstavljamo te ih možete doći pogledati i o njima naučiti nešto što do sada niste znali.

  Dio Entomološke zbirke dnevnih leptira sastoji se od terenski prikupljenog materijala sa središnjeg i sjeveroistočnog dijela Karlovačke županije (Karlovac, Ozalj, Trg, Krnjak, Lukšić selo, Vrhovac i Rilj) te otkupljene privatne zbirke leptira prof. Marka Šegavića (okolica Ozlja). Do sada se u njoj nalazi preko 400 leptira koji spadaju u 78 vrsta.

  U 2019. godini krećemo u još jednu sezonu terenskog prikupljanja kukaca te ćemo zbirku znatno proširiti, a o tome ćete više saznati početkom 2020. godine.