HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Dan povijesti

  17.05.2019.

  Dan povijesti

  U petak, 17. svibnja 2019. godine obilježili smo Dan povijesti u sklopu šestog Festivala povijesti Kliofest 2019. u organizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatskog državnog arhiva te Društva za hrvatsku povjesnicu.

  Cilj programa bio je popularizacija povijesti.

  Kroz besplatni cjelodnevni program sastavljen od radionica, predavanja, predstavljanja projekata, projekcije filmova predstavili smo čime se povjesničari bave, pokazali da svaka znanost ima povijesnu dimenziju, da povijest može biti i je i zabavna i zanimljiva, ukazali na važnost pomoćnih povijesnih znanosti, istraživanja povijesnih izvora i razvijanja kritičkog mišljenja.

  Tako su djeca nižih razreda s biologom Lukom Čorkom "lovila" kukce, s etnologinjom Nikolinom Belančić Arki proučavala i crtala vezove s nošnji, s povjesničarkom Ružicom Stjepanović i fotografom Dinkom Neskusilom pokušavala otkriti kako i gdje su nastale neke fotografije Karlovca 1991. godine, dok su s povjesničarkom Sandom Kočevar upotrebom pomoćnih povijesnih znanosti pokušali što više doznati iz svojih povijesnih izvora. Povjesničari umjetnosti Antonija Škrtić i Igor Čulig predstavili odraslim posjetiteljima svoja istraživanja slike "Majka izlaže Mojsija na obalu rijeke" Vjekoslava Karasa, odnosno projekt Novog Karlovca, planiran i započet na lijevoj obali Kupe, kod utoka potoka Orlice u Kupu, dok su arheologinje Matea Galetić i Iva Alibašić upoznale karlovačku javnost što se i zašto kopa i što se iskopalo u Radićevoj ulici.

  Uz predstavljanje aktivnosti naših kustosa odlučili smo pružiti podršku i dati prostor zanimljivim projektima učenika i profesora, poput digitalne povijesti Gimnazije Karlovac, poznatih bivših učenika i profesora, digitalizacije zoološke zbirke i zbirke fizikalnih učila.

  Isto tako predstavljen je projekt "Židovi u Karlovcu", suradnja OŠ Dubovac, Ekonomsko-turističke škole Karlovac i Glazbene škole Karlovac. Projekt je obuhvatio izložbu, predavanja i projekcije filmova, pri čemu je prvi put prikazan film "Komorice sjećanja" o obitelji Meisel.

  Osim toga, podržavamo i naše mlade sugrađane, istraživače lokalne povijesti, pa je tako povjesničar umjetnosti Matej Mihalić održao predavanje o Josipu Stilleru graditelju baroknog Karlovca, upravo na datum kada je prije 215 godina Stiller tragično skončao svoj život utopivši se u Mrežnici.

  Bogati sadržaj, te plakat i program čiji su izgled osmislili BOLFEKi art & graphic design studio, privukao je publiku svih uzrasta i generacija, čemu su svojim promidžbenim aktivnostima pomogli muzejski pedagozi Karlo Mandić i Tatjana Tomičić Geršić.