HR | EN
  • [DOGAĐANJA]

    Ulaz u Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj 5. kolovoza besplatan za sve građane

    05.08.2019.

Ulaz u Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj 5. kolovoza besplatan za sve građane

Novootvoreni Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj u posljednjih je mjesec dana posjetilo više od 7.390 posjetitelja. Zastupljenost domaćih i stranih posjetitelja je podjednaka, a interes najbolje oslikavaju ranojutarnji trenutci u Muzeju ispunjeni posjetiteljima. Otvorenjem Muzeja stvoreno je mjesto posebnog pijeteta te kulturni sadržaj koji doprinosi turističkoj ponudi grada Karlovca i Karlovačke županije.

Stalni muzejski postav sadrži više od 350 originalnih predmeta, tri i pol sata multimedijskog sadržaja te vanjski izložbeni prostor gdje su izložena sredstva borbene tehnike. Unutarnji muzejski postav i vanjski izložbeni prostor usmjereni su na edukaciju različitih dobnih skupina posjetitelja kojima su približeni novi načini istraživanja povijesti nastanka suvremene hrvatske države.

Unutarnji muzejski postav je podijeljen u pet cjelina. Počinje kraćom uvodnom cjelinom Kako je počeo rat? koja suvremenim muzeološkim pristupom prikazuje političku i gospodarsku situaciju i raspad SFRJ, a završava cjelinom Pobjeda koja prikazuje vojno-redarstvenu akciju Oluja s naglaskom na karlovačko područje i prilog branitelja s karlovačkog područja. Poseban dio ovog Muzeja predstavlja Spomen soba 225 karlovačkih branitelja poginulih na području Republike Hrvatske.

U sjećanje na vojno-redarstvenu operaciju Oluja, 5. kolovoza je osiguran slobodan ulaz u Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj za sve posjetitelje koji žele istražiti muzeološki program stalne izložbe Karlovac 1991.-1995. Muzej će biti otvoren od 10 do 18 sati.