HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Fotograf Branko Balić (1930. - 1976.), zaboravljeni svjedok modernizacije Karlovca - predavanje

  18.11.2019.

  Fotograf Branko Balić (1930. - 1976.), zaboravljeni svjedok modernizacije Karlovca - predavanje

  Predavanje

  Fotograf Branko Balić (1930. - 1976.), zaboravljeni svjedok modernizacije Karlovca

  Ponedjeljak, 18. studenoga od 13:00 sati

  Dvorana Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac / knjižnica za mlade

  Karlovac, Ivana Banjavčića 8

  Organizacija: Muzeja za umjetnost i obrt i Gradski muzej Karlovac

  Zahvaljujemo DAGGK na ugošćavanju!

  ***

  Suradnja između autorica izložbe „Branko Balić – pozorni promatrač“ i voditelja Virtualnog muzeja Karlovačke industrije traju još od proljeća 2018. godine., kada je građa objavljena u Virtualnom muzeju korištena za identifikaciju motiva Balićevih fotografija. Stoga je i izložba koju su Irena Šimić i dr. sc. Sandra Križić Roban postavile u zagrebačkom Muzeju za obrt (29. listopada - 24. studenog 2019.) popraćena jednim predavanjem u Karlovcu.

  Nakon što nas Irena Šimić upozna s Balićevim radom s naglaskom na Karlovac, karlovački fotograf Dinko Neskusil upoznat će nas s Balićevim suvremenicima, karlovačkim fotografima. Možda je time svim prisutnim upućeno pitanje: nije li vrijeme za historizaciju karlovačke fotografije 2. polovice 20. stoljeća? U svakom slučaju, g. Neskusil je kroz proces prikupljanja i digitalizacije već ojačao polazišta i za takav projekt.

  Branko Balić je vrlo je često boravio i radio u Karlovcu, a neke njegov fotografije još su i danas dio opreme stalnog postava GMK. Više o tekućoj izložbi može se saznati na:

  https://www.muo.hr/blog/2019/10/27/branko-balic-pozorni-promatrac-24-29-10/.

  Za detaljni uvid u njegov rad pogledajte digitalni projekt Instituta za povijest umjetnosti: https://www.ipu.hr/article/hr/432/fotoarhiv-branko-balic.