HR | EN
  • [DOGAĐANJA]

    Proslava 115-og rođendana Gradskog muzeja Karlovac

    17.12.2019. – 18.12.2019.

Proslava 115-og rođendana Gradskog muzeja Karlovac

Ove godine navršava se 115 godina od odluke Gradskog zastupstva o osnivanju Gradskog muzeja Karlovac 18. prosinca 1904. godine. Muzej je već više od stoljeća mjesto očuvanja karlovačkih sjećanja, kulturne baštine i obrazovanja. S obzirom da je smješten u jedan od najstarijih sačuvanih objekata barokne stambene arhitekture - kuriju koju je 1630-ih dao sagraditi karlovački general Vuk II. Krsto Frankopan, Muzej je i dio spomeničke baštine povijesne jezgre Karlovca. U njemu se čuva 51 muzejska zbirka i više od 21 000 predmeta, a stalni postav sačinjen je od izložaka čiji vremenski raspon seže od najstarijih geoloških razdoblja do današnjice.

U prigodi proslave 115. obljetnice Gradskog muzeja Karlovac otvoren je i novi muzej – Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj kao njegov sastavni dio. Izuzev svoje lokacije na Strossmayerovom trgu i spomenutog Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj, Muzej obuhvaća i lokacije Galerije „Vjekoslav Karas” i Starog grada Dubovca – Branič-kule.

Povodom obilježavanja Dana Gradskog muzeja Karlovac pripremljen je program koji će se odviti na tri lokacije – u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj, Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji „Vjekoslav Karas“.

Obilježavanje 115. godina Gradskog muzeja Karlovac započelo je u utorak 17. prosinca u 13.30 sati u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj promocijom 16. broja časopisa „Glas“ u kojem možete pročitati presjek muzeoloških aktivnosti u 2019. godini, uslijedilo je predstavljanje donacije gospodina Nikole Sumine pod naslovom - tri crteža Romana Baričevića. Učenici OŠ Turanj i njihovi profesori su za kraj programa prezentirali nove instalacije vanjskog postava izložbe „Karlovac 1991. – 1995.“

Proslava obljetnice Muzeja nastavila se u srijedu 18. prosinca u 11.00 sati u Gradskom muzeju Karlovac dodjelom nagrada učenicima, pobjednicima edukativne igre „Muzejska pitalica“. Muzejska sovica nagradila je vrijednu djecu Karlovačke županije - Elenu Hadušek iz OŠ Dubovac, Kristijana Tvoreka iz OŠ Novska, Saru Zagorec iz OŠ Grabrik i Karla Požara iz OŠ I. G. Kovačića.

Program se nastavio dodjelom zahvale Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ za doprinos razvoja muzejskih programa Gradskog muzeja Karlovac u 2019. godini, predstavljanjem „Predmeta trenutka“ i stručnim vodstvima o urarstvu u Karlovcu. Na dan obilježavanja rođendana Muzeja, 18. prosinca, ulaz u Gradski muzej Karlovac na Strossmayerovom trgu je bio slobodan pa su posjetitelji imali priliku upoznati se sa stalnim postavom Muzeja i etnološkom izložbom „Od sjemena do stola“.

Program obilježavanja 115-og rođendana Gradskog muzeja Karlovac završio je u večernjim satima, po otvorenju izložbe „Slike našega kraja“ u Galeriji „Vjekoslav Karas“. Izložba je motivirana karlovačkim krajem i bit će otvorena do 8. ožujka 2020.

Izložbom se nastoji predstaviti jedan od mogućih preglednih izbora relevantnih umjetničkih djela s pejzažnom tematskom okosnicom i poticajem u ljepotama karlovačkoga kraja. Za potrebe izložbe naš kraj prostorno je definiran kružnicom polumjera 50 kilometara, u hrvatskim granicama, sa središtem u Karlovcu. Na izložbi će biti izložene slike četrdesetero slikara i slikarica od početka 19. do druge polovice 20. stoljeća među kojima ističemo slike Vjekoslava Karasa, Jakova Šašela, Slave Raškaj, Josipa Vanište, Milana Steinera, Viktora Šipeka, Ljube Babića i Višnje Ercegović. Autorica izložbe je viša kustosica Galerijskog odjela Antonija Škrtić, a izložba je ostvarena financijskim sredstvima Grada Karlovca i Karlovačke županije.