HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Osmaši istočne Hrvatske u istraživanju kulturnih točaka Karlovca

  03.03.2020. – 05.05.2020.

  Osmaši istočne Hrvatske u istraživanju kulturnih točaka Karlovca

  U sklopu obrazovanja učenika o Domovinskom ratu, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar je prije tri godine pokrenuo pilot-projekt „Posjet učenika osmih razreda Karlovcu“, u 2019. godini projekt je nastavljen i uspješno proveden s više od 4 000 učenika i pratitelja koji su posjetili karlovačke znamenitosti, s posebnim naglaskom na lokaciju tada Muzejskog kompleksa Turanj, a danas Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

  „Posjet učenika osmih razreda Karlovcu“ je proširiti znanje učenika o Domovinskom ratu učenjem o važnosti pojedinih područja za obranu suverene i samostalne Republike Hrvatske. Suradnja Gradskog muzeja Karlovac i Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar traje već treću godinu zaredom, a i ove godine će Turanj biti ishodišna točka programa razgledavanja grada Karlovca i njegovih kulturnih točaka.

  U razdoblju od 3. ožujka do 5. svibnja 2020. godine i 25 termina, Karlovac će ponovno posjetiti više od 4 000 učenika i 310 pratitelja iz 5 županija: Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske.

  U utorak, 3. ožujka 2020. godine lokacije Gradskog muzeja Karlovac posjetilo je više od 235 učenika i 20 pratitelja osnovnih škola iz Vukovarsko-srijemske županije.

  Jednodnevnu terensku nastavu započeli su u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj uvodnim predavanjem „Karlovac u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“ i razgledavanjem stalne izložbe uz stručnu pratnju kustosa i muzejskog pedagoga. Učenici su se upoznali sa zbivanjima na karlovačkom bojištu te životima branitelja i civila koji su na različite načine dali svoj doprinos u obrani Karlovca i stvaranju RH. Učenike i pratitelje su pozdravili ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić i voditelj odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu Grada Karlovca Marinko Pleskina.

  Po završetku razgledavanja Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj, učenici su posjetili „Aleju branitelja“, razgledali stalni postav Gradskog muzeja Karlovac i izložbu „Prapovijest u rukama“ te Stari grad Dubovac i izložbu „Deutsch-römisches Brevier: 500 godina – 400 primjeraka – 1 obljetnica“. Terenska nastava završila je posjetom karlovačkom slatkovodnom akvariju – Aquatika.

  Veliki broj mladih istočne Hrvatske kroz ovaj je projekt upoznao znamenitosti Karlovca, a generacija osmaša koja ove godine dolazi u posjet bit će i prva koja će razgledati novootvoreni Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj.