HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Sudjelujte u "Izazovu urbane prirode 2020“ iz svog doma

  23.04.2020. – 03.05.2020.

  Sudjelujte u "Izazovu urbane prirode 2020“ iz svog doma

  Gradski muzej Karlovac se ove godine u suradnji s udrugom Znanstvenici amateri uključio u međunarodnu manifestaciju „Izazov urbane prirode 2020” kako bi popularizirao zaštitu prirode i očuvanje bioraznolikosti. Naglasak ovogodišnjeg Izazova je zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa na ostanku doma i promatranju živih bića koja nastanjuju naše kuće i okućnice.

  Izazov je organiziran od strane California Academy of Sciences i Natural History Museum of Los Angeles, a u njemu sudjeluje više od 150 gradova diljem svijeta.

  ŠTO JE IZAZOV URBANE PRIRODE

  Izazov urbane prirode ciljano je suradnja zainteresiranih pojedinaca i ustanova u zajedničkom nastojanju da se istraže i zabilježe živa bića u urbaniziranim dijelovima diljem svijeta.

  Priroda je svugdje oko nas, a pomoću ovakvih događaja građani pomažu znanstvenicima istražiti bioraznolikost gradova, što je prvi korak pri daljnjoj zaštiti i istraživanju utjecaja čovjeka na te vrste. Kukci su najbrojnija skupina životinja i ima ih svugdje oko nas. Lako ih se može naći u dvorištima, povrtnjacima i vrtovima, a većina će ih ostati dovoljno dugo mirna i na jednom mjestu kako bi ih mogli fotografirati.

  KAKO SUDJELOVATI U IZAZOVU

  Pridružite se izazovu na području grada Karlovca, uzmite svoje mobitele i fotoaparate u ruke i istražite bioraznolikost koja vas okružuje u vašim domovima i vrtovima. Izazov se sastoji od dva dijela:

  • 1. TERENSKO ISTRAŽIVANJE / od 24. do 27. travnja 2020.

  • 2. IDENTIFIKACIJA / od 28. travnja do 3. svibnja 2020. godine

  Opis cjelokupne procedure sudjelovanja u internacionalnom događaju „Izazov urbane prirode 2020“ pronađite OVDJE.

  KAKO SUDJELOVATI NA PODRUČJU KARLOVCA

  Kao rezultat suradnje Gradskog muzeja Karlovac s udrugom Znanstvenici amateri kustos Prirodoslovnog odjela, eksperimentalni biolog Luka Čorak izradio je informativni letak koji će sudionicima pomoći prepoznati kukce i približiti im se. U letku je naveden ključ za prepoznavanje i određivanje vrste koje možete pronaći u svojoj blizini, a nalaze se i u našim zbirkama Prirodoslovnog odjela. Radi se o dvije vrste, kornjašu zlatnoj mari i leptiru lastin rep, koje možete pokušati pronaći i fotografirati kako biste sudjelovali u manifestaciji „Izazov urbane prirode 2020“ na području grada Karlovca.

  Informativni letak našeg Prirodoslovnog odjela pronađite OVDJE.

  Pratite nas na našim facebook stranicama na @gradskimuzejkarlovac gdje će biti objavljene upute za muzejsku nagradnu igru u sklopu međunarodnog „Izazova urbane prirode 2020“.

  VAŽNA NAPOMENA

  Sve sudionike Izazova molimo da se pridržavaju mjera preporučenih od strane Nacionalnog i lokalnog stožera civilne zaštite koje su donesene u cilju zaštite od širenja COVID-19. Izazov je ograničen na istraživanje vrsta koje nastanjuju naše domove, okućnice i vrtove.

  OVDJE pronađite upute nacionalnog stožera RH kako spriječiti zarazu koronavirusom.

  O NAŠIM SURADNICIMA

  Kliknite OVDJE i prosurfajte stranicama naših suradnika Amatera znanstvenika.

  O ORGANIZATORIMA IZAZOVA URBANE PRIRODE

  Pročitajte više o organizatorima međunarodnog događaja na njihovim web stranicama: California Academy of Sciences i Natural History Museum Los Angeles

  #izazovurbaneprirode #visitkarlovac #gmk