HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Gradski muzej na Strossmayerovom trgu je otvoren

  05.05.2020.

  Gradski muzej na Strossmayerovom trgu je otvoren

  U II. fazi popuštanja mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite RH u utorak, 5. svibnja u 9.00 sati otvorena su vrata Gradskog muzeja Karlovac.

  Izuzev muzejskog stalnog postava u izložbenom prostoru u potkrovlju se može posjetiti i izložba Arheološkog muzeja Istre „Prapovijest u rukama“, autorica Maje Čuka i Đeni Gobić – Bravar. Ova edukativna izložba pomoću arheoloških nalaza prikazuje vrijeme prapovijesti na području Istre kroz životne teme poput krova nad glavom, odijevanja, prehrane, religije i smrti, sve teme koje su nam i danas veoma bliske. Na izložbi je, uz originalne predmete, izloženo i mnoštvo replika originalnih predmeta i idejnih rekonstrukcija te svakodnevni predmeti poput odjeće.

  Može se vidjeti veoma zanimljiva replika neolitičkog groba s nalazišta Kargadur kod Ližnjana. Ova replika priča posebnu povijesnu priču o grobu koji datira oko 6 700 godina prije sadašnjosti, a u kojem su bile pokopane žena i djevojčica, okrenute jedna prema drugoj. Analiza DNK pokazala je da žena i dijete nisu majka i kći. Analiza prehrane pokazala je da se dijete hranilo prvenstveno ribom i morskim plodovima, a žena povrćem, voćem i žitaricama te mesom. Razlika u prehrani može biti posljedica osobnog izbora, generalne razlike u prehrani između djece i odraslih, ali i razlike u društvenom statusu.

  Muzej i izložba su za posjetitelje otvoreni utorkom, četvrtkom i petkom od 8:00 – 16:00 sati, srijedom od 8.00 do 19.00 sati, subotom od 10.00 do 16.00 sati i nedjeljom od 10.00 do 12.00 sati. Sve posjetitelje ljubazno molimo da se pridržavaju pravila obilaska koja podrazumijevaju da prilikom ulaska u muzej dezinficiraju ruke, preuzmu zaštitne rukavice i navlake za cipele te da poštuju razmak od 2 m.

  Izložba „Prapovijest u rukama“ realizirana je sredstvima Grada Karlovca i ostaje otvorena do 31. kolovoza 2020. godine.