HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 2020. na lokacijama Gradskog muzeja Karlovac

  18.05.2020.

  Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 2020. na lokacijama Gradskog muzeja Karlovac

  Gradski muzej Karlovac i ove godine unatoč današnjim uvjetima obilježava Međunarodni dan muzeja, koji je na temu „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ održan u ponedjeljak, 18. svibnja 2020. godine. Na Međunarodni dan muzeja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 1977. (ICOM), a od 1992. ono se provodi na određenu temu.

  Kustosi Gradskog muzeja Karlovac su povodom Međunarodnog dana muzeja pripremili različite video sadržaje koji su na sam dan obilježavanja bili dostupni putem službenog You Tube kanala, a svi zaposlenici su zajedničkim naporima osigurali potrebne uvjete kako bi se građanima i u ovim zahtjevnim okolnostima omogućio besplatan ulaz na lokacije. Prilikom razgledavanja posebno molimo posjetitelje za razumijevanje i pridržavanje svih mjera sigurnosti o kojima će dobiti upute na ulasku u objekte.

  Posjetitelji su mogli besplatno razgledati stalni postav Gradskog muzeja Karlovac i gostujuću edukativnu izložbu Arheološkog muzeja Istre – Prapovijest u rukama, stalnu izložbu Muzeja Domovinskog rata na Turnju i izložbu Mladi karlovački umjetnici – Bojan Kiski i Alen Sirbubalo u Galeriji „Vjekoslav Karas“. Ulazak na četvrtu lokaciju Gradskog muzeja Karlovac, branič kulu Starog grada Dubovca, trenutno nije moguć zbog sanacije ograde oko vidikovca. Financijska sredstva za drugu fazu obnove Starog grada Dubovca – branič kule osigurao je Grad Karlovac, a ponovno otvaranje se očekuje već nakon 20. svibnja.

  Radno vrijeme Gradskog muzeja Karlovac i Galerije „Vjekoslav Karas“ je u ponedjeljak, 18. svibnja bilo od 8 do 16 sati, a Muzeja Domovinskog rata na Turnju od 10 do 18 sati. Stanka za dezinfekciju prostora Gradskog muzeja Karlovac i Galerije je bila od 12.00 do 13.00 sati, a u Muzeju Domovinskog rata na Turnju od 13.00 do 14.00 sati. Za vrijeme trajanja stanke za dezinfekciju prostora objekti su bili zatvoreni za javnost.

  U nastavku donosimo kratke opise video sadržaja koji se mogu popratiti na You Tube kanalu Gradskog muzeja Karlovac:

  Naslov: Uključivost posjetitelja u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj

  Opis: Kustosice u ovom prilogu predstavljaju Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj kao mjesto na kojem je posebna pažnja posvećena uključivosti osoba s invaliditetom. U formi dijaloga dviju kustosica predstavljene su usluge Muzeja pripremljene za osobe s invaliditetom. Naglašeno je da je upravo nesebično darivanje i solidarnost hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata bilo u samoj srži ovakvog uključivog koncipiranja Muzeja. U prilogu kustosice predstavljaju i nekoliko muzejskih predmeta - fotografija i umjetničkih djela na temu ranjenih hrvatskih branitelja odnosno hrvatskih ratnih vojnih invalida.

  Autorice priloga: Ružica Stjepanović, viša kustosica Odjela suvremene povijesti od stvaranja RH i Antonija Škrtić, viša kustosica Galerijskog odjela

  Naslov: Šetnja kroz prapovijest

  Opis: Poslušajte video prezentaciju kustosice Arheološkog odjela o postavu inkluzivne izložbe Prapovijest u rukama. U video prezentaciji su predstavljena razdoblja od paleolitika do željeznog doba, način na koji su ljudi živjeli, kojim su se djelatnostima bavili, u što su vjerovali i kako su učili. Svako razdoblje razlikuje se od prethodnog te svjedoči o razvoju i usavršavanju novih znanja i načina života. Ali usprkos velikim razlikama između prvih ljudskih zajednica i današnjeg društva vidjet ćemo da nas mnogo toga i povezuje. Prapovijest u rukama je gostujuća izložba Arheološkog muzeja Istre.

  Autorica priloga: Iva Alibašić, kustosica Arheološkog odjela

  Naslov: Prezentacija Karte baštine Karlovačke županije

  Opis: Krajem 2019. godine izdali smo Kartu baštine Karlovačke županije. Kustosi Gradskog muzeja Karlovac u ovoj video prezentaciji prikazuju kartu kao medij putem kojeg je jasno, sažeto i inovativno prezentirana arheološka baština Karlovačke županije, a koja je ujedno i nedjeljivi dio europskog kulturnog nasljeđa.

  Autori priloga: Igor Čulig, kustos Kulturno-povijesnog odjela i Matea Galetić, kustosica Arheološkog odjela