HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Proslavite s nama prvi rođendan Muzeja Domovinskog rata Karlovac - Turanj

  05.07.2020.

  Proslavite s nama prvi rođendan Muzeja Domovinskog rata Karlovac - Turanj

  Pozivamo vas da rođendan Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj u nedjelju, 5. srpnja. 2020. godine proslavite s nama uz slobodan ulaz u muzej i stručna vodstva. Ulaz će biti besplatan tijekom radnog vremena od 10.00 do 18.00 sati, a u 10.00, 13.00 i 16.00 sati za posjetitelje će biti organizirana tematska vodstva po stalnom postavu. Molimo sve posjetitelje da se za tematska vodstva predbilježe na e-mail adresu posjet@gmk.hr kako bi se mogla osigurati zaštita svih posjetitelja i zaposlenih tijekom posjeta.

  Unatoč ovogodišnjem pandemijskom okruženju muzej sa nešto više od 46.000 posjetitelja u prvih godinu dana bilježi izvrstan rezultat smjestivši se po posjećenosti među etablirane hrvatske muzeje. Jedinstvena suvremena izložba „Karlovac 1991. – 1995.“ sa svojim unutarnjim i vanjskim izložbenim prostorom nudi sadržaj prilagođen svim uzrastima što je primarni razlog izvrsne posjećenosti muzeja. Zbirke Odjela suvremene povijesti od stvaranja RH broje više od 2 tisuće predmeta, a na samoj izložbi je izloženo 350 originalnih eksponata.

  U 2019. godini otvaranje muzeja u jeku turističke sezone uvelike je pridonijelo ubrzanom rastu broja posjetitelja. U turističkoj sezoni 2019. godine veliki broj stranih turista posjetio je muzej, većinom se radilo o posjetiteljima iz Njemačke, Kine, Francuske, Španjolske, Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske. Iako nije nedostajalo domaćih posjetitelja, veći broj su činili stranci.

  Uz redovne pedagoške aktivnosti muzej sudjeluje i u dva projekta čiji je cilj produbljivanje znanja o Domovinskom ratu. Radi se o vrijednim projektima pod nazivom „Domovinski odgoj – škola u muzeju“ i partnerskom projektu s Memorijalnim centrom Domovinskog rata Vukovar „Posjet učenika osmih razreda Karlovcu“.

  Do kraja godine u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj bit će izdan katalog stalne izložbe “Karlovac 1991. – 1995.” koji priprema viša kustosica i autorica same izložbe Ružica Stjepanović. Za godinu 2021. u muzeju se pripremaju razne izložbe i edukativni programi, uslijedit će izložba Domovinski rat u stripu, izložba povodom 30. obljetnica 110. brigade i Lica Karlovčana 90-ih i danas.

  Kao svaka organizacija koja drži do svoje povezanosti sa zajednicom i s njom se isprepliće, tako i Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj u svojoj muzejskoj suvenirnici drži proizvode i djela Karlovčana. U suvenirnicama lokacija Gradskog muzeja Karlovac nalazi se više od 130 proizvoda od oko 25 dobavljača, a od kojih je većina iz Karlovačke županije.

  Ljubazno molimo sve posjetitelje da se prilikom posjeta našim objektima pridržavaju svih pravila ponašanja izdanih od HZJZ-a kako bi zaštitili sebe, ostale posjetitelje i zaposlene. O mjerama predostrožnosti posjetitelji će biti obaviješteni i prilikom ulaska u objekt.

  Vidimo se u muzeju!

  ***

  Foto: Denis Stošić