HR | EN
  • [DOGAĐANJA]

    Studio Rašić+Vrabec među najboljim svjetskim dizajnerima za dizajn naše izložbe "Gledam dodirom"

    13.07.2020.

Studio Rašić+Vrabec među najboljim svjetskim dizajnerima za dizajn naše izložbe "Gledam dodirom"

Posebno priznanje „Merit Award SEGD“ ove je godine uručeno studiju Rašić + Vrabec za dizajn inkuzivne izložbe „Gledam dodirom“ održane protekle godine u našoj Galeriji „Vjekoslav Karas“ . Izložba je nastala u suradnji Gradskog muzeja Karlovac i Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ , jedna od rijetkih čiji je postav bio koncipiran tako da posjetitelja poziva na doživljaj umjetnosti kroz osjet dodira.

SEGD (Society for Experiential Graphic Design) nagrada se dodjeljuje samo projektima iznimnih kreativnih koncepata u području prostornog iskustvenog dizajna. Ove godine je u konkurenciji bilo 340 velikih projekata iz cijelog svijeta, a odabrano ih je samo 30.

Inkluzivna izložba „Gledam dodirom“ pružila je pregled likovnog stvaralaštva učenika s oštećenjem vida iz COO „Vinko Bek“ u mediju skulpture, taktilnog crteža i slike. Učenički radovi su nastali prema inovativnoj metodi likovnog odgoja prof. Tanje Parlov. Za djecu su bili pripremljeni radionički hands on punktovi, a u zasebnoj izložbenoj dionici je bilo izloženo tridesetak skulptura nekih od najznačajnijih hrvatskih kipara 20. stoljeća poput R. Frangeš-Mihanovića, K. Angeli Radovania, V. Radauša, V. Bakića, D. Džamonje i B. Ružića koje su također mogle biti dodirivane. Nesvakidašnje prostorno iskustvo posjetiteljima je omogućila i instalacija Tuft dizajnerskog kolektiva Numen / For Use.

Dizajneri Rašić+Vrabec su postav izložbe „Gledam dodirom“ dizajnirali tako da se posjetitelj na samom početku ulaskom u tamnu prostoriju susreo sa simulacijom osjećaja koji sljepoća nameće. Galerijskim prostorom se u obliku meandra dugog 80 metara nalazio postament koji je pratio galerijske zidove, a na kojem su se nalazili učenički radovi s legendama na Brailleovom pismu. Dizajneri su za izložbu osmislili posebnu rasvjetu od 70 lampi koje su podsjećale na „sonde“ . Svaki je učenički rad ovim inovativnim rješenjem dobio posebnu pažnju. Skulpture su bile postavljene na način da se slijepi i slabovidni mogu lako kretati od jedne do druge, ali da i vizualno privlače. Dizajneri su inovativnim niskobudžetnim i ekološkim rješenjima nadmašili visokobudžetne projekte koji su konkurirali za SEGD nagradu.

Nakon zatvaranja u Galeriji „Vjekoslav Karas“, izložba „Gledam dodirom“ je gostovala u Galeriji umjetnina Grada Slavonskog Broda. Izložba je bila održana pod pokroviteljstvom Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske, uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca, Karlovačke banke i Erste banke.

************

Inkluzivna izložba Gledam dodirom

18. 9. – 22. 10. 2019.

Galerija Vjekoslav Karas, Karlovac

Autorica stručne koncepcije izložbe: Lana Bede

Autorice izložbe: Lana Bede, Tanja Parlov

Dizajn izložbe: Rašić+Vrabec

Legende na brajici: Tiskara Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, Zagreb

Tipografija: OmoType font za osobe s disleksijom i ostalim teškoćama čitanja, PharmaBraille Unicode

Produkcija i tehnička realizacija izložbe: AB studio design Barjaković, Karlovac; Tvornica Regeneracija, Zabok; Tehnička služba Gradskog muzeja Karlovac

Organizator: Gradski muzej Karlovac

Partner u organizaciji: Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, Zagreb