HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  16. Digitalna Noć muzeja Gradskog muzeja Karlovac

  29.01.2021.

  16. Digitalna Noć muzeja Gradskog muzeja Karlovac

  U 2021. godini održava se šesnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine, a koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

  Ovogodišnju Noć muzeja posjetitelji mogu provesti s Gradskim muzejom Karlovac u digitalnom svijetu na svim ekranima. Virtualni program Noći muzeja Gradskog muzeja Karlovac će se održati u petak, 29. 1. od 18.00 sati na službenom YouTube kanalu, društvenim mrežama i website-u, a u subotu, 30. i nedjelju, 31. 1. posjetitelji će u Galeriji Vjekoslav Karas moći besplatno razgledali izložbu akademskog slikara Dine Trtovca.

  Noć muzeja je manifestacija kojom se želi potaknuti aktivno prepoznavanje muzeja kao baštinskih ustanova, institucija koje čine bogastvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti dostupne svima i na svim medijima te razvijanje interesa za posjećivanje muzeja kao ustanova znanja i identiteta.

  Noć muzeja je ove godine većim dijelom programa preformatirana u virtualno okruženje. Gradski muzej Karlovac je kreirao digitalni sadržaj poput video priloga „S kustoskog stola u virtualno“ putem kojeg će svi online posjetitelji moći otkriti atraktivne informacije o predmetima koji se čuvaju u zbirkama ili su postavljeni u stalnim izložbama Gradskog muzeja Karlovac i Muzeja Domovinskog rata Karlovac - Turanj te uz video izložbu „Djela Marije Novaković“ saznati zašto je umjetnički opus autsajderske slikarice intrigantan svim promatračima i povjesničarima umjetnosti.

  Uz online kviz „Kvizom kroz Noć muzeja“ djeca od 7 godina starosti će moći provjeriti svoje znanje o povijesti, sadašnjosti i društvenom životu grada, dok će najmanji, a i oni veliki, u Noći muzeja moći iskušati svoju likovnu nadarenost oslikavajući „print@home bojanku Gradskog muzeja Karlovac“ koja sadrži ilustracije predmeta zbirki svih odjela. Na službenom website-u Gradskog muzeja Karlovac posjetitelji će u „Virtualnom muzeju karlovačke industrije“ moći prekopati arhivske ladice i pregledati muzejske predmete, koji će u mnogima zasigurno zazvati romantična industrijska sjećanja.

  Kako bi usprkos svemu zadržali onoliko tradicije Noći muzeja koliko okolnosti dopuštaju, u subotu, 30. 1. i nedjelju, 31. 1. ulaz u Galeriju Vjekoslav Karas i posjet izložbe neokrunjenog kralja akvarela i akrila Dine Trtovca će biti besplatan. Radno vrijeme galerije je subotom od 10.00 do 16.00 sati, a nedjeljom od 10.00 do 12.00 sati. Kod vikend posjeta izložbi Dine Trtovca ljubazno molimo sve posjetitelje da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

  PROGRAM I OPIS PROGRAMA

  29. 1. 2021. online program | 18.00 – 01.00 sat poslije ponoći

  YOUTUBE KANAL GRADSKOG MUZEJA KARLOVAC

  S KUSTOSKOG STOLA U VIRTUALNO, video prilog, 30 min

  Video prilog produciran za Noć muzeja 2021. koji će gledateljima razotkriti popularne i zanimljive podatke o vrijednim predmetima zbirki i stalnih izložbi Gradskog muzeja Karlovac i Muzeja Domovinskog rata Karlovac - Turanj, djela s aktualne galerijske izložbe akademskog slikara Dine Trtovca te najaviti izložbu povodom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Vjekoslava Karasa.

  DJELA MARIJE NOVAKOVIĆ- autsajderska umjetnica oboljela od shizofrenije, video, 12 min

  Videom bez zvuka predstavljeni su odabrani radovi umjetnice Marije Novaković (1885. - 1960.) iz privatne zbirke doktora Dražena Neimarevića (1927. - 1998.) izložene na izložbi Likovno stvarane izraslo iz boli (21. 10. 2020. – 28. 2. 2021.) u Gradskom muzeju Karlovac.

  FACEBOOK

  online KVIZOM KROZ NOĆ MUZEJA

  Online kviz znanja za djecu i one koji se tako osjećaju. Pitanja iz povijesti, sadašnjosti i društvenog života grada zainteresirati će igrače i osigurati im dobru zabavu.

  print@home BOJANKA GRADSKOG MUZEJA KARLOVAC

  Isprintajte bojanku kod kuće i obiteljski se opustite se uz bojanje ilustracija vrijednih predmeta zbirki svih odjela Gradskog muzeja Karlovac. Preuzmi bojanku ovdje.

  WEBSITE GRADSKI MUZEJ KARLOVAC

  VIRTUALNI MUZEJ KARLOVAČKE INDUSTRIJE

  Virtualni muzej karlovačke industrije (VMKI) je izdanak Gradskog muzeja Karlovac, muzejske ustanove osnovane 1904. godine. VMKI prevladava fizička ograničenja u prikupljanju i prezentaciji artefakata te dokumentiranju proizvodnih procesa i prostora, kao i u pozicioniranju čitavih spomeničkih kompleksa u društveno-povijesni kontekst.

  30. 1. 2021. | 10.00 – 16.00 sati

  GALERIJA VJEKOSLAV KARAS

  IZLOŽBA „DINO TRTOVAC – AKVARELI I AKRILICI“ (ulaz slobodan)

  31. 1. 2021. | 10.00 – 12.00 sati

  GALERIJA VJEKOSLAV KARAS

  IZLOŽBA „DINO TRTOVAC – AKVARELI I AKRILICI“ (ulaz slobodan)

  ***

  Preuzmite:

  PROGRAM 16. NOĆI MUZEJA U GRADSKOM MUZEJU KARLOVAC