HR | EN
 • [DOGAĐANJA]

  Dan muzejske solidarnosti

  04.03.2013.
  Dan muzejske solidarnosti

  Dan muzejske solidarnosti

  Gradski muzej Karlovac je sudjelovao u međunarodnom Danu muzejske solidarnosti u organizaciji CultureShutdown.net inicijative koji se održao u ponedjeljak, 4. ožujka 2013. godine, točno šest mjeseci od zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu. U akciji je sudjelovalo 225 ustanova iz cijeloga svijeta, a čak 50 iz Hrvatske.

  Muzeji diljem svijeta su pozvani da od 1. do 3. ožujka simbolično onemoguće pristup jednom od svojih izložaka, te da o tome obavijeste korisnike. Slika Jakov Šašel: Pogled na Karlovac sa željezničkim mostom, nakon 1873. izložena na stalnom postavu Gradskog muzeja Karlovac, stoga je prema uputama organizatora od 1. do 3. ožujka nedostupna.

  Inicijativa CultureShutdown pokrenuta je prije nepunu godinu dana kako bi upozorila na problem zatvaranja kulturnih ustanova u Bosni i Hercegovini, kao i osmišljanja akcija koje bi na bilo koji način mogle pomoći razrješenju statusa tih ustanova. Kulturna baština, koja predstavlja stvaralaštvo te prirodno i društveno nasljeđe svih naroda Bosne i Hercegovine, pohranjena u sedam ustanova (Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Istorijski/Historijski muzej BiH, Kinoteka BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Umjetnička galerija BiH i Zemaljski muzej BiH) suočava se s rizikom zatvaranja za javnost i propadanja građe.

  Kolege iz kulturnih ustanova Bosne i Hercegovine su dirnuti ovom akcijom solidarnosti i zahvalni su na pruženoj moralnoj podršci.

  Fotografije nedostupnih izložaka, kao i fotografija Šašelove slike Pogled na Karlovac, dio su virtualne izložbe dostupne na stranicama inicijative CultureShutdown.net (http://www.cultureshutdown.net/solidarity-gallery/)