HR | EN
  • [DOGAĐANJA]

    Novi predmeti u Zbirci braće Seljan - donacija

    06.04.2013.

Novi predmeti u Zbirci braće Seljan - donacija

U vrijeme trajanja izložbe „AfriKA- Karlovčani u Africi u drugoj polovini 19. i početkom 20. st.“, zahvaljujući donaciji gospodina Josipa Završkog, prof. geologije, iz Homera (Lokve), fundus Gradskog muzeja Karlovac obogaćen je za 13 zanimljivih predmeta iz kulture afričkih plemena i naroda.

Radi se o dva bubnja (veliki i mali) iz Kenije, četiri skulpture (bubnjar - Burundi, žena s četiri lica - Kamerun, skulptura lovca - Senegal, glava žene - Kamerun) oružju (dva kratka koplja za vojni pohod - Kenija, vrh dugog koplja za lov životinja - Kongo, mač s kožnom navlakom- Kamerun) dva reljefa u drvetu (figura vrača - Kamerun, figura lovca - Burundi) te maski (ljudska maska – Kamerun).

Darovani predmeti izloženi su u Galeriji Vjekoslav Karas, u predvorju izložbe „AfriKA- Karlovčani u Africi u drugoj polovini 19. i početkom 20. st.“ kao poticaj na daljnje upoznavanje kulturnih vrijednosti na afričkom kontinentu, ali i drugih izvaneuropskih zemalja. Donator g. Josip Završki i Jana Mihalić, kustosica Zbirke Braće Seljan u koju će predmeti biti upisani će u u subotu 06.04.2013. od 10.00 do 12.00 sati biti u prostoru Galerije „Vjekoslav Karas“ na raspolaganju za sva eventualna pojašnjenja vezano uz donaciju.