HR | EN

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj

Na južnim prilazima gradu Karlovcu, između državne ceste Karlovac-Slunj-Plitvice-Split i rijeke Korane, u prigradskom naselju Turanj, nalaze se ostaci austrijske vojarne, svjedok zanimljive i bogate vojne prošlosti grada Karlovca.

Povijest Turnja vezana je uz nastanak karlovačke tvrđave. Podiže se u isto vrijeme kada i tvrđava, kao predstraža tvrđavi i zaštita mostovima preko rijeka Korane i Mrežnice. Godine 1582. završena je gradnja drvene stražarske kule. Taj prvi “turan” podignut je na zaravni u blizini mosta preko Korane, u 18 st. nazvan je Križanić Turanj po zapovjednicima krajiške straže - braći Križanić. Do tada je izgrađen niz objekata o čemu svjedoči tlocrt Martina Klausa, karlovačkog oružara iz 1712. godine.

Pomicanjem granice nakon mira u Srijemskim Karlovcima 1699. godine Turanj je izgubio značenje predstraže ali je i dalje u vlasništvu Karlovačkog generalata. Od 1746. godine sjedište je turanjske krajiške kapetanije a nakon provedenih reformi uključen je u sastav slunjske pukovnije. Krajem 18. st. podižu se na Turnju zidane manufakture za potrebe krajiške vojske. Nakon njihove propasti tamo se smješta matematička škola za odgoj časnika ogulinske i slunjske pukovnije. Turanj ostaje u posjedu vojnih vlasti i u vrijeme monarhističke i socijalističke Jugoslavije.

Ratna zbivanja u Domovinskom ratu potvrdila su Turanj kao predstražu Karlovaca. Na Turnju su hrvatski branitelji zaustavili i slomili pokušaje zauzimanja grada, tu su vođeni brojni pregovori o uspostavljanju primirja, vršile se razmjene zarobljenika, prihvaćali izbjegli i prognani. Turanj je za Karlovčane simbol pobjede, povratka i novog života na ratom opustošena područja. Na mjestu nekadašnjeg vojnog kompleksa uređen je Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj koji će postati mjesto istraživanja i komuniciranja saznanja o ulozi grada Karlovca i karlovačkog kraja u vojnoj povijesti Hrvatske i Europe. Prvi korak je uređenje prostora za izložbu „Karlovac 1991.- 1995.“ u zgradi koju su branitelji tijekom Domovinskog rata popularno nazvali Hotel California. Osim izložbe posjetitelji će u prizemlju zgrade moći posjetiti spomen-sobu poginulim hrvatskim braniteljima koja je zamišljena kao mjesto trajnog pijeteta svim poginulim Karlovčanima u obrani Lijepe Naše. U okviru Muzeja Domovinskog rata Karlovac - Turanj nalazi se i postav borbene tehnike na otvorenom te višenamjenska dvorana, knjižnica – igraonica za djecu, suvenirnica i kafić.

Svečano otvorenje Domovinskog rata Karlovac - Turanj planirano je 5. srpnja 2019. godine.

Foto: MediaExMachina

Photo gallery

Video