HR | EN

Arheološki odjel

Arheološki odjel Gradskog muzeja Karlovac prikuplja i čuva artefakte koji svjedoče o ljudskoj prisutnosti i djelatnosti od prapovijesti do novog vijeka. Predmeti su prikupljeni na širem karlovačkom području i razvrstani u 6 muzejskih zbirki prema periodu nastanka, uporabi i lokalitetu. Uporabni, ukrasni i kultni keramički, koštani, stakleni i metalni predmeti; nadgrobni kameni spomenici i kamena plastika razvrstani su prema vremenu nastanka i uporabe u Zbirku prapovijesne građe, Zbirku antičke građe, Zbirku srednjovjekovne građe i Zbirku novovjekovne građe. Numizmatička zbirka objedinjuje antički, srednjovjekovni i novovjekovni kovani novac. Muzejsku zbirku Topusko čine uporabni, ukrasni i kultni predmeti prikupljeni na lokalitetima Topusko, Turska kosa kraj Topuskog, Perna i Kiringrad.
Od 1980. do 2017. godine odjel je vodio kustos Lazo Čučković.

Voditeljica odjela: Matea Galetić, kustosica matea.galetic@gmk.hr

Iva Alibašić, dipl. arheologinja i prof. povijesti umjetnosti iva.alibasic@gmk.hr

Prapovijesna zbirka

tekst u izradi

Bočica iz Vrlovke
Bočica iz Vrlovke
2500 g. pr.Kr.
keramika
vis. 9 cm
inv. br. GMK-221
Potpuno sačuvana kultna zvečka u obliku bikonične posude. Ukrašena je bijelim inkrustiranim ukrasom. Nađena je u špilji Vrlovci uz rijeku Kupu u Kamanju.
Bibl.:
Dimitrijević, S. Problemi neolita i eneolita u sjeverozapadnoj Jugoslaviji. // Opuscula archaeologica 5, Zagreb 1961, 43.

Antička zbirka

tekst u izradi

Dio glave brončane skulpture Apolona (?) iz Kupe
Glava Apolona (?) iz Kupe
1. st.
lijevana bronca
20 x 19 x 18 cm
inv. br. GMK-49A
Dio glave monumentalne brončane statue nadnaravne veličine. Vrhunski zanatski i umjetnički rad iz neke mediteranske antičke radionice. Nađena je u rijeci Kupi kod Kobilića nizvodno od Karlovca.
Bibl.:
Čučković, Lazo. Arheološka otkrića na karlovačkom području. Karlovac, 1982.
Ulomak noge rimske statue iz Kupe
Ulomak noge rimske statue iz Kupe
1. stoljeće
lijevana bronca
16 x 10 x 9 cm
inv. br. GMK-64
Dio noge monumentalne brončane statue nadnaravne veličine s prikazom sandale. Vrhunski zanatski i umjetnički rad iz neke mediteranske antičke radionice. Nađena je u Rijeci Kupi kod Kobilića nizvodno od Karlovca.
Bibl.:
Čučković, Lazo. Arheološka otkrića na karlovačkom području. Karlovac, 1982.

Srednjovjekovna zbirka

tekst u izradi

Numizmatička zbirka

tekst u izradi

Muzejska zbirka Topusko

tekst u izradi