Kako krstiti dijete

Kako krstiti dijete

Kako krstiti dijete i što je krštenje?

Krštenje možemo opisati kao temeljni i prvi sakrament koji primamo. Sami sakrament krštenja je odluka roditelja, no vjeruje se kako kršteno dijete poprima kršćanski duh. Kako krstiti dijete je pitanje koje se ne odnosi na sami sakrament, već i na pripreme oko samog događaja. Osim same vjerske pripreme, za kršenje će biti potrebno nabaviti i određene dokumente. Kako krstiti dijete? Za dijete je potrebno pribaviti: Izvadak iz matice rođenih i potvrda o primljenim sakramentima sa strane kume ili kuma.

Kum ili kuma moraju pribaviti: Potvrdu o “vjerskom životu”, župnik (prema mjestu stanovanja) mora dati potvrdu da je osoba dostojna biti kum ili kuma djetetu. Krsni kum ili kuma ne može biti osoba koja nema sve crkvene sakramente, kao niti osoba koja je vjenčana – ali van crkve. Rastavljene osobe također ne mogu biti kumovi. Krštenje djeteta je proces koji valja dobro proučiti. Ukoliko niste sigurni u određene procedure, tada se za pomoć možete obratiti najbližem župniku u Vašoj lokalnoj crkvi.

Kako krstiti dijete i što je sve potrebno za sakrament krštenja?

Osim gore navedenih dokumenata, za sakrament krštenja je potrebno nabaviti krsnu košuljicu za dijete i krsnu svijeću. Navedeno možete pronaći u većini trgovina koje se bave dječjom opremom. Tradicija je da svi uzvanici donose čestitke za krštenje djeteta. Kako krstiti dijete i da li je krštenje potrebno najaviti? Za sva pitanja oko krštenja možete se obratiti svome lokalnom župniku. Krštenje je poželjno najaviti ili zatražiti barem 15 dana ranije, no ovo će ovisiti od župe do župe. Važno je imati na umu da postoje određena razdoblja u godini kada crkva ne preferira odvijanje krštenja.

U primjeru, dijete možete krstit za doba korizme, no Crkva nikako ne odobrava veće proslave u ovom periodu. Da li je svako krštenje valjano? Katolička crkva smatra da je svako krštenje unutar crkve valjano. Kako krstiti dijete je pitanje koje si postavljaju mnogi mladi roditelji, no važno je naglasiti da sve potrebne informacije možete potražiti u najbližoj crkvi ili na web stranicama određenih crkvi.

Kako krstiti dijete i kako izgleda proces krštenja?

Obred krštenja započinje s obredom primanja. Svećenik ovdje upita prisutne roditelje koje ime će dati djetetu. Nakon navedenog imena, svećenik upita roditelje što traže od Crkve, oni odgovaraju “Krštenje”. Slijedi proces podsjećanja roditelja na obvezu odgoja u vjeri, i zatim slijedi pitanje koje je upućeno kumi ili kumu. Kuma ili kum moraju odgovoriti potvrdno. Nakon navedenog, svećenik iscrtava križ preko čela djeteta, zatim roditelji i kumovi čine isto. Nakon navedenog procesa slijedi služba riječi u obliku biblijskom čitanja i kratki razgovor o shvaćanju krsnog otajstva.

Slijedi odreknuće sotone i ispovijest vjere i za kraj se prima krštenje. Kako krstiti dijete? Pri završnom procesu krštenja, svećenik upita zajednicu da li žele da dijete (imenom) primi krst i postane dio zajednice. Potrebno je odgovoriti potrebno. Nakon navedenog, svećenik dijete polijeva krsnom vodom i ono se oblači u bijelu haljinu. Kum ili otac pale krsnu svijeću dok svećenik izvodi “Efeta” dio obreda – dotiču se uši i usta djeteta kako bi ona mogla primati Isusove riječi. Sami obred završava kod oltara. Nakon obreda često nastupa slavlje. Kako krstiti dijete je proces, no jednom kršteno dijete postaje dio kršćanske zajednice.

Tagovi: