Kako zapamtiti ime pri upoznavanju

Kako zapamtiti ime pri upoznavanju

Kako zapamtiti ime pri upoznavanju i zašto je to čest problem?

Koliko puta Vam se dogodila situacija da ste upoznali određenu osobu i nakon par sekundi zaboravili ime? Nećemo niti ulaziti u situacije kada smo vidno raspoloženi i kada nas alkohol potakne na upoznavanje više osoba odjednom, no opet ne zapamtimo imena. Navedena stvar se dešava gotovo svima, i često je razlog manjak koncentracije ili zainteresiranosti. Za start, trebamo sami sebi priznati da imamo problem pri pamćenju imena. “Nikada ne mogu zapamtiti ime osobe koje upoznam” je možda normalna rečenica, ali ako ju bolje promotrite primijetit ćete negativnu konotaciju koja osobu automatski prebacuje u stanje uma gdje ona odbija nešto – u ovome slučaju zapamtiti ime.

Kako zapamtiti ime pri upoznavanju? Promijenite navedenu rečenicu u pozitivan film, recite sami sebi da možete zapamtiti ime i da ćete se barem potruditi. Mnogi smatraju da je pamćenje imena problem, ali nije, riječ je o razvijanju tehnike i navike. Kako zapamtiti ime pri upoznavanju? Krenite od same želje da naučite. Sjetite se kako ste naučili raditi u određenom programu, kako ste usvojili određenu vještinu, kako ste naučili određeni recept – i upravo na taj način priđite upoznavanju “Naučiti ću ime (imena)”.

Kako zapamtiti ime pri upoznavanju i koji su najbolji savjeti za pamćenje imena?

Prvi savjet je da probate biti prisutni i duhom i tijelom. Vaš um će u potpunosti ignorirati bilo kakvu informaciju ako nemate punu pažnju na određenu situaciju. Prilikom upoznavanja nove osobe zaustavite sve što radite i koncentrirajte se na nju. Maknite sa strane maštanje, fokus na određeni detalj i slično, fokusirajte se na osobu ispred sebe. Drugi savjet je ponavljanje imena. Kada Vam osoba pruži ruku i kaže “Sofia, drago mi je”, uzvratite sa “Bok, Sofia, i meni je drago”. Na ovaj način ponavljate ime i povećavate si šansu da zapamtite ime. Treći savjet je povezivanje imena s osobnim karakteristikama navedene osobe.

Kako zapamtiti ime pri upoznavanju? Ovdje Vam ime upoznate osobe može poslužiti kao igra. U primjeru, svako slovo imena možete povezati s njenim karakteristikama. Recimo da ste pričali sa Sofijom i da Vam je otkrila da voli avijaciju i filmove, tada ime možete zapamtiti na ovaj način: S kao Sofia, O kao Obožava, F kao Filmove I A kao Avijaciju. Naravno, ovo nije jedini način. Možete si u druženju stvoriti svoj film u glavi, Sofia doma sjedi na fotelji i gleda film s avionima. Kako zapamtiti ime pri upoznavanju može biti zabavan način da pokrenete svoju maštu, no nemojte si prerano stvarati slike o određenoj osobi.

Kako zapamtiti ime pri upoznavanju i zašto zaboravljamo imena?

Ponekad nam ime jednostavno može ishlapiti iz pamćenja. Zašto se to događa, kako zapamtiti ime pri upoznavanju? Imena su jednolična, što znači da većina imena su ista i možemo ih smatrati nebitnima. U primjeru, lakše ćete zapamtiti neko specifično ime nego neko svakodnevno ime. Pri upoznavanju drugih, većina nas je fokusirana na nešto drugo ili sebe. Stručnjaci smatraju da pri upoznavanju se najviše fokusiramo na naše predstavljanje nego na tuđe, i tu se razvija problem pamćenja tuđih imena. Kako zapamtiti ime pri upoznavanju? Jedino uz dobar trud!

Stručnjaci smatraju da mnogi od nas imaju takozvani Baker efekt, što znači da su nam mozgovi programirani za pamćenje lica, a ne imena. Prilikom upoznavanja možete se poslužiti trikom pronalaska nečeg specifičnog na licu osobe. To može biti madež, boja očiju, možda piercing na nosu i zatim te karakteristike povezati sa imenom. U primjeru, “Sofia je ona cura koja ima piercing u nosu”. Upoznavanje novih ljudi često može stvoriti i dodatni stres nama, što također može pridonijeti zaboravu imena. U svakom slučaju, postoje zabavne metode koje možemo iskoristiti za pamćenje tuđih imena.

Tagovi: