Kako zatražiti rastavu braka

Kako zatražiti rastavu braka

Rastava braka nikada nije laka ali je često jedini izlaz

Statistike pokazuju porast razvoda brakova koji sve kraće traju, a svi koji su se vjenčali mogu se i razvesti, takav je zakon. Rastava braka nikada nije laka, ali je često jedini izlaz i Obiteljski zakon jasno propisuje postupke za rastavu. Obrasce za rastavu braka možete pronaći na e-građani, ali ako imate maloljetnu djecu ili jedan od partnera ne radi i nema primanja, morate proći savjetovanje u Centru socijalne skrbi i medijaciju u svrhu pokušaja mirenja.

Rastava braka može biti sporazumna ili je sudski pokreće jedno od supružnika. Sud razvodi brakove u kojima su bračni odnosi teško i nepopravljivo poremećeni, Ako su se supružnici sporazumno dogovorili da se rastanu ili ako je jedno od supružnika napustilo brak i obitelj na godinu dana ili duže. Nadležni centar socijalne skrbi šalje na sud svoj prijedlog i mišljenje o skrbi nad maloljetnom djecom nakon provedene medijacije, kao i prijedlog o visini alimentacije i pravu viđanja djece roditelja koji nije skrbnik.

Rastava braka razdvaja supružnike to nije razvod od djece

Roditelji nažalost međusobne obračune nakon razvoda vode preko leđa svoje djeca koja ni kriva ni dužna trpe nezrele roditeljske ispade. To je duboko pogrešno, jer rastava braka razdvaja supružnike to nije razvod od djece i u novije vrijeme je sve učestalije zajedničko skrbništvo kad god je moguće. Kroz zajedničko skrbništvo se određuje, obično proporcionalno, vrijeme sa jednim i drugim roditeljem i za djecu je to najbezbolnije jer tako nemaju onaj grozni osjećaj da ih je jedan roditelj napustio.

Rastava braka tužbom obično završava skrbništvom jednog roditelja, dok drugi roditelj treba plaćati sudski određenu alimentaciju i dobiva pravo viđanja prema presudi, sa ili bez nadzora, ovisi o okolnostima razvoda i preporukama Centra socijalne skrbi. Odsutni roditelj treba ostati povezan sa svojom djecom i sudjelovati u njihovom odrastanju i obrazovanju, to je za djecu jako važno, njihov pravilan razvoj ovisi o svijesti da ipak imaju oba roditelja iako zbog nekih odraslih razloga više ne žive zajedno.

Rastava braka i podijeljena djeca

Da, i to se događa u obiteljima s više djece, desi se rastava braka i podijeljena djeca, što nužno ne mora ispasti loše ako razvedeni roditelji njeguju i omogućuju povezanost razdvojene djece. No, u praksi je takva podjela zapravo izbjegavanje alimentacije, a podijeljena braća i sestre često izgube svaku međusobnu vezu. Kada roditelji nađu nove partnere, makar to bio samo flert, djeca rastavljenih imaju nove probleme sa adaptacijom na nove osobe u životima svojih roditelja.

Rastava braka često i uz najbolje dogovore i sudska rješenja i dalje je pod povećalom Centra za socijalnu skrb upravo zbog djece iz tog braka, novih partnera u životima svojih roditelje, njihove djece i eventualno zbog polubraće i polusestara koji se iz novih partnerskih zajednica rode. A i zbog produženog međusobnog osvećivanja već razvedenih roditelja djeca trpe i često tek škola alarmira Centar socijalne skrbi da se s takvom djecom nešto događa jer stagniraju u učenju i ponašanju.

Tagovi:

Prazna ruka: Kad se ljubav ne vraća

Prazna ruka: Kad se ljubav ne vraća

**Prazna ruka: Kad se ljubav ne vraća – suočavanje s bolnom stvarnošću** Ljubav je osjećaj koji nas istovremeno može ispuniti neopisivom srećom, ali i dubokom tugom ukoliko nije uzvraćena. Praz