Kako je nastala šminka

Kako je nastala šminka

Kako je nastala šminka u prapovijesti

Od pamtivijeka šminka je postojala još od trenutka kada je ljudska rasa postajala sve svjesnija svog izgleda i nastojanja da se sviđa svojoj okolini. Možemo reći da je način kako je nastala šminka potječe od doba kada su ratnici mazali lica bojama kada su išli u svoje ratničke pohode. No ratnici su to radili iz drugih razloga, a to je da budu što manje primjetni tokom lova.

No, vrlo rano postojanja ljudske rase uglavnom žene, ali u manjoj mjeri i muškarci su se uljepšavali i ukrašavali svoje usnice, vjeđe, obraze, trepavice. Stari Grci, Egipćani, Maje svi su koristili šminku što jei dokazano arheološkim nalazištima kozmetičkih kutijica. U kozmetičkim kutijicama nalazio se prah koji se pomoću štapića namočenih u ulja koristio kao šminka za obraze, vjeđe, usne.

Sjetimo se samo Kleopatre koja je koristila crnilo za obrise oko očiju, a modru boju za gornje vjeđe kao sjenilo i zelenu boju za ukrašavanje donjih vjeđa. Razne su se sirovine koristile za izradu šminke, neke od tih sirovina poput olova su kasnije dokazani kao vrlo štetni za ljudsko zdravlje. Možemo reći kako je nastala šminka prateći razvoj ljudskog uma i samim razvojem ljudske svijesti.

Kako je nastala šminka tokom stoljeća

Kako je nastala šminka dalje tokom stoljeća dokazuju iskopine starih Rimljana, Kineza kojima su nokti bili najvažniji dio šminkanja. Šminka se koristila uglavnom u bogatim krugovima, koristila su se bjelila lica kao puder kojim se dokazivalo plemstvo jer je blijedo lice bilo prikaz plemstva. Šminka se koristila u krugovima prostitutki koje su se ukrašavale ne bili privukle klijente. Te se šminka koristila u kazališnim predstavama kako bi glumice, ali i glumci na pozornici izgledali upečatljivije.

Stoljećima su se mijenjale tehnike proizvodnje šminke pa se s vremenom prah počeo koristiti sa raznim uljima i mastima kako bi bolje prianjao uz kožu. Te tehnike proizvodnje šminke poznavali su i stari Maje, Grci, Egipćani, a tisućljećima nakon toga mijenjale su se sirovine koje su se koristile za izradu šminke. Kako je nastala šminka dokazuju i znanstveni dokazi različitih alkemičara i liječnika. Znanstvenici su oduvijek svojom radoznalošću istraživali nove stvari pa tako i proizvodnju šminke koja se koristila u ženskim, ali i muškim krugovima.

Kako je nastala šminka u novije vrijeme

Kako je nastala šminka kakvu danas poznajemo možemo zahvaliti farmaceutsko kozmetičkim tvrtkama koje su se pojavile početkom dvadesetog stoljeća, te neke od njih i dan danas proizvode šminku i kozmetiku. Te su kozmetičke tvrtke bazirale svoju proizvodnju na sirovinama koje su bile sigurne za korištenje i šminka nije bila štetna za ljudsko zdravlje. Stoga su se neke od njih tako dugo održale jer su svojim znanstveno istraživačkim radom uvijek težile, pa tako i danas teže razvoju što boljih i zdravijih proizvoda.

Puder, maskara, ruž, olovka za oči, olovka za obrve, rumenilo, korektor samo su neki najpoznatiji proizvodi šminke koje su većini poznati. No u pravoj kozmetičkoj torbici nalazi se još mnogo proizvoda koji predstavljaju šminku i služe za ukrašavanje, korigiranje, isticanje i sve ono što šminka danas predstavlja na ljudskom licu, ženskom ili muškom. Kako je nastala šminka novijeg doba povijest je kozmetičkih tvrtki koje su se razvijale u zadnjih stotinu godina do danas.

Tagovi:

Kako skinuti trajni lak

Kako skinuti trajni lak

Da biste znali kada i kako skinuti trajni lak sa svojih noktiju trebate znati da se radi o minimalno tri sloja laka i dodatno završni sloj koji daje sjaj. Dakle, svako skidanje običnim acetonom će bit

Kako se prenosi aids

Kako se prenosi aids

Što je i kako se prenosi aids engleski naziv za HIV koji je skraćenica od virus humane imunodeficijencije. Zapravo radi se o retrovirusu koji će kod neliječene infekcije zbog nedostatka imuniteta uzro