Kako nastaje tornado

Kako nastaje tornado

Kako nastaje tornado vjetar

Što je i kako nastaje tornado? Tornado, koji je još poznat kao velika turbulencija ili dušnik, je brzo rotirajući zračni vrtlog koji se proteže od dna sloja oblaka sve do tla ili do površine vode, i proteže se širinom od 50 do 100 metri. U njemu se stvaraju vjetrovi koji se prosječno kreću brzinom od čak nevjerojatnih 500 kilometri na sat! Iako se još službeno ne zna koji je točan uzrok pojave tornada, zna se osnovno kako nastaje tornado. Tornado se pojavljuje u uvjetima velike nadmorske visine kada se blizu zemlje naslažu vrlo topli, vlažni zrak i suhi, hladni zrak. Takva stratifikacija se naziva nestabilnom jer dolazi do ogromnog potresa zračen mase. U tom trenutku, lagani, topli, vlažni zrak se uzdiže, dok se teži, hladni, suhi zrak spušta. Prvotno dovodi do olujne grmljavine. No, ako su smjerovi i brzina vjetrova gore drugačiji od onih na tlu, onda dolazi do formacije tornada.

Zašto i kako nastaje tornado

No, kako nastaje tornado nije uvijek u uvjetima grmljavine i nevremena. Tornado može nastati i na područjima gdje se zračne mase sudaraju vodoravno, što znači da tada zrak pokušava pobjeći prema gore. U toj situaciji se isto sudaraju topli, vlažni zrak odozdo te suhi, hladni zrak odozgo. Tornado se može okretati u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru, i to nema veze s time da li se tornado nalazi na južnoj ili sjevernoj hemisferi, niti kako nastaje tornado. U SAD-u se godišnje pojavljuje oko 1200 tornada, od čega polovica tornada se pojavljuje u saveznim državama Texas, Oklahoma, Nebraska, te Kansas. No, nije samo SAD rezerviran za tornado, jer se oni mogu uočiti u u Europi, pretežito u Njemačkoj. No, ovdje je brojka pojave tornada svedena na oko 300, i u većini slučajeva su to tornadi manjih promjena i intenziteta, te često se niti ne primijete ili se zamijene za jače vjetrove.

Gdje nastaju i kako nastaje tornado

Kako nastaje tornado je uglavnom posljedica sudara toplog, vlažnog zraka i hladnog, suhog zraka. Tornado se počinje sve više širiti i počinje juriti velikom brzinom, te stvara usisavanje i kako dotakne tlo, tako povlači u sebe što god da mu se nalazi na putu. Tornado može lako dosegnuti i brzinu od 500 kilometri na sat, te su veoma nepredvidljivi i opasni po život. Jačina intenziteta tornada se mjeri pomoću Fujita ljestvice, te se skala kreće od F0 do F6 razine. F0 je kategorija za slabe tornade, dok je F6 za najjače, i do sada još nije uočen i zabilježen tornado F6 intenziteta. Američki srednji zapad je najviše pogođen sa tornadima, te se zbog toga ta regija naziva i Tornado aleja. Za kako nastaje tornado je potrebno ispuniti tri uvjeta: topli, vlažni zrak blizu tla, iznad njega hladni, suhi zrak, poveća nadmorska visina i značajnije promjene u brzini i smjeru vjetra dovodi do pojave tornada. A na spomenutom području u SAD-u često su prisutni ovi uvjeti.

Tagovi:

Kako pauci pletu mrežu

Kako pauci pletu mrežu

Najčešće kada vidimo pauka, uvijek ga vidimo na njegovoj mreži koja je sačinjena od finog svilenkastog vlakna. Velika većina ljudi misli kako pauci svoja vlakna koriste samo i jedino za pletenje svoji

Kako nastaje sjena

Kako nastaje sjena

Kako nastaje sjena je nešto što ste se zasigurno barem jednom zapitali, ako ništa drugo, barem dok ste bili mala djeca. Ili vas je možda vaše dijete pitalo kako nastaje sjena i zbog čega se ona pojavl