Kako prepoznati dehidraciju

Kako prepoznati dehidraciju

Što je i kako prepoznati dehidraciju

Što je dehidracija i kako prepoznati dehidraciju? Dehidracija nastaje kada u tijelu kojeg 70% čini voda nastane manjak tjelesne vode i elektrolita. Hidratacija je neophodna ljudskom tijelu za normalno funkcioniranje metabolizma, probavu, izbacivanje toksina iz tijela, zdrave kože. Gubitak tekućine iz tijela može se dogoditi uslijed povišene visoke temperature, pojačanog znojenja, proljeva i povraćanja. No može nastati i zbog bolesti dijabetesa, previše uriniranja zbog konzumacije diuretika, te prevelike konzumacije alkohola.

Djeca, starije osobe i osobe oboljele od dijabetesa su često izloženije dehidraciji nego ostale skupine ljudi. Naime, tekućina se redovno gubi iz tijela znojem, slinom, suzama, disanjem, mokrenjem i sa stolicom. Normalan i zdrav organizam ukoliko unosite dovoljno tekućine kroz hranu i piće dobiva dovoljno tekućine potrebne za normalno funkcioniranje metabolizma.

Kako prepoznati dehidraciju prvo trebate obratiti pažnju da li ste imali povišenu temperaturu i ostale uzroke koji mogu dovesti do dehidracije, te da li se pojačano znojite, pretjerano mokrite ili je uzrok možda prekomjerna konzumacija alkohola.

Kako prepoznati dehidraciju simptomi

Kako prepoznati dehidraciju ovisi o tome da li su vaši simptomi blagi te da li se radi o blagoj dehidraciji ili su vaši simptomi ozbiljniji i upućuju na ozbiljnije stanje dehidracije koja može dovesti do težih komplikacija po zdravlje. O tome o kojoj vrsti se dehidracije radi ovisi koliko tekućine je iz tijela izgubljeno koju treba nadomjestiti vodom i elektrolitima. Kod blage je izgubljeno 1-2% ukupne tjelesne tekućine a kod težih oblika je gubitak oko 10% tjelesne tekućine.

Kako prepoznati dehidraciju koja je blaga s obzirom da su i simptomi blagi treba obratiti pažnju da li imate pojačanu žeđ, suha usta, da li ste pospani, da li vam je koža suha, smanjeno se znojite i smanjeno mokrite. Uz to vaša mokraća je intenzivnije žuta, te osjećate glavobolju i moguće su vrtoglavice.

Na teže oblike dehidracije će upućivati narančasti ili tamnožuti urin, prestanak uriniranja, vrtoglavica, smanjeni krvni tlak uz pojačane otkucaje srca, ruke i noge vam se grče. Moguće su povraćanja i mučnine, povišene tjelesne temperature i napadaji. Kod starijih osoba može doći i do zadaha iz usta te se tada radi o kroničnoj dehidraciji.

Kako prepoznati dehidraciju i kako si pomoći

Krvne pretrage su način kako prepoznati dehidraciju koje liječnik može uz fizički pregled zatražiti kako bi potvrdio da se o dehidraciji radi, uz simptome koje ćete liječniku opisati. Analiza mokraće je još jedan od načina kako prepoznati dehidraciju sa sigurnosti jer se kroz mokraću može ustanoviti i stupanj dehidracije.

Pomoći si možete na način da konzumirate dovoljno tekućine i da pijete prema preporuci liječnika elektrolite kako vam je propisano. Ukoliko se radi o povišenoj tjelesnoj temperaturi potrebno je temperaturu snižavati dok se ne spusti u normalu jer se povišenom tjelesnom temperaturom gubi puno tjelesne tekućine, stoga liječnici uvijek preporučuju puno čaja u malim gutljajima kako biste nadoknadili gubitak tekućine.

Kod težih oblika dehidracije moguće su komplikacije kao posljedica problemi sa bubrezima i mokraćni problemi, napadaji, ali i hipovolemijski šok koji predstavlja smanjenje volumena krvi u cirkulaciji. No, ovo nisu jedine posljedice težih oblika dehidracije jer ona može utjecati i na ostale organe poput mozga i ostaviti trajne posljedice.

Tagovi:

Kako skinuti trajni lak

Kako skinuti trajni lak

Da biste znali kada i kako skinuti trajni lak sa svojih noktiju trebate znati da se radi o minimalno tri sloja laka i dodatno završni sloj koji daje sjaj. Dakle, svako skidanje običnim acetonom će bit

Kako je nastala šminka

Kako je nastala šminka

Od pamtivijeka šminka je postojala još od trenutka kada je ljudska rasa postajala sve svjesnija svog izgleda i nastojanja da se sviđa svojoj okolini. Možemo reći da je način kako je nastala šminka pot