Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 12:22
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što uzrokuje inflaciju u 2022

Što uzrokuje inflaciju u 2022

Što je inflacija i kako do nje dolazi

Inflacija u gospodarstvu i državama predstavlja porast cijena usluga i roba u svim segmentima različitih djelatnosti. Dakle dolazi do općeg povećanja cijana kod kojih za istu količinu novaca danas možemo kupiti manje roba i usluga nego prije godinu dana. Time dolazi do pada kupovne moći svih građana kako se cijene dižu u svim segmentima, hrane, energenata, odjeće, obuće, raznim uslugama koje svi koristimo poput frizera i slično.

Smanjenje kupovne moći građana, smanjuje se kupovna moć domaće valute i novac gubi na svojoj vrijednosti. Inflacija je posljedica velike neravnoteže između potražnje i ponude na tržištu roba i usluga. Kako je ponuda roba i usluga manja njihova cijena raste zbog velike potražnje.

Pojednostavljeno, ukoliko je dobar urod pšenice njezina cijena će biti niža jer je proizvedena količina velika, dakle ponuda je veća od potražnje i potrebe za pšenicom, i obrnuto loš urod može dovesti do porasta cijena jer će potražnja biti veća zbog manjih količina pšenice koja se nudi na tržištu.

Inflacija i što sve utječe na nju

Osim ponude i potražnje da bi se pojavila inflacija potrebna je pojava i drugih utjecaja. Količina novca koja je u opticaju u nekoj državi, logično što je veća količina novca u opticaju to je rizik od povećanja cijena veći, detaljnije o tome možete saznati proučavajući monetarnu politiku države te saznati kako novčani tokovi utječu na kretanje inflacije.

Na današnju pojavu inflacija svakako ima veliki utjecaj pojava bolesti COVID-19 jer je blokirala promet, obustavila brojne proizvodnje, stvorila brojne komplikacije i troškove u bolničkom zdravstvenom sustavu pred kojim su pokleknule brojne države. Ova pandemija je utjecala i direktno i indirektno. Direktno je utjecala upravno na spomenuti način, no njezin utjecaj je i indirektan jer su se stvorili deficiti u državnim blagajnama koji se mogu nadoknaditi jedino dizanjem trošarinama, porezima i naknadama koje krajnji korisnici plaćaju. To najbolje osjećamo kroz visoke cijene energenata, naročito goriva dizela i benzina, ali i plina za grijanje.

Mnogi su građani u situaciji visoke inflacije potražiti opciju koju nude gotovinski krediti samo kako bi preživjeli period inflacije i omogućili si pristojan život.

Utjecaji i mjerenja inflacija

Na kreiranje inflacija imaju veliki utjecaj i kretanja cijena sirovina i industrijskih proizvoda na svjetskom tržištu, naročito kretanje cijena nafte koja je osnovni energent u svim državama svijeta. Ratovi koji se dešavaju u svijetu također uvelike utječu jer na primjer rat u Ukrajini koja je europska žitnica zbog velike proizvodnje žitarica smanjilo je ponudu žitarica zbog ratnih zbivanja u toj zemlji. Svaki rat koji se dešava u zemljama koje su izvor nafte također utječe na smanjenje ponude nafte i povećanje cijena istih.

Inflacija se mjeri na način da se uspoređuje sadašnje cijene osnovnih proizvoda koje potrošači koriste za održavanje životnog standarda sa cijenama koje su vladale na tržištu godinu dana prije. To se zove mjerenje inflacije pomoći indeksa potrošačkih cijena, pa ukoliko se za istu količinu novca danas nabavlja manja kolčina potrebnih namirnica indeks inflacije će to pokazati.

Državni zavod za statistiku i Međunarodna organizacija rada postavile su metodologije kojima se mjere inflacije i izračunavaju indeksi potrošačkih cijena. Harmonizirani indeksi potrošačkih cijena predstavljaju ekonomske pokazatelje koji daju stvarnu sliku o cijenama roba i usluga koje se mogu nabaviti danas u odnosu na godinu dana ranije za istu količinu novca potrošača koji kreiraju potražnju za robama i uslugama.

Tagovi: