Kako postati darivatelj koštane srži

Kako postati darivatelj koštane srži

Kako postati darivatelj koštane srži i gdje se prijaviti

Volite pomagati ljudima, naročito onima kojima je pomoć nužna da bi preživjeli jer boluju od teških oblika bolesti koje mogu biti smrtonosne. Pitate se kako postati darivatelj koštane srži jer ste svjesni da vaša darovana koštana srž može spasiti nečiji život. Riječi “Želim život” zasigurno su vam poznate jer to su riječi jedne mlade žene čije ime je svima u Hrvatskoj dobro poznato. Nažalost kad je njoj bilo potrebno nije bilo dovoljan broj darivatelja koštane srži da bi se pronašao darivatelj koji podudara sa pacijenticom. Njena je želja bila da se osnuje zaklada koja će okupljati ljude željen pomoći koji su voljni darivati svoju koštanu srž i biti na raspolaganju kada ih se pozove na darivanje.

Rješenje za kako postati darivatelj koštane srži upravo je u toj zakladi i najvećem kliničkom bolničkom centru kojoj se možete prijaviti do svoje 40-te godine starosti i možete postati darivatelj koštane srži do svoje šezdesete, no bitno je da se prijavite do svoje 40-te godine života.

Kako postati darivatelj koštane srži i tko može biti darivatelj

Ukoliko ste zdrava osoba između 18 i 40 godina svog života možete se upisati u registar darivatelja matičnih stanica i koštane srži. Vaša će krv koju ćete dati biti poslana na analizu te je to način kako postati darivatelj koštane srži. Vaša će se krv tipizirati HLA tipizacijom što predstavlja utvrđenje antigena tkivne snošljivosti kojom zapravo se potvrđuje da li ste pogodni kao darivatelj.

Ukoliko neki bolesnik odgovara prema HLA tipizaciji vašoj koštanoj srži dobit ćete poziv za darivanjem na koji ćete odlučiti odazvati se. Moguće je darivanje koštane srži i matične stanice više puta, no uobičajeno je da se darivanje obavi samo jednom.

Važa želja da nekome pomognete i rješenje koje se nudi kako postati darivatelj koštane srži doista nekome može spasiti život. Postupak uzimanja koštane srži se obavlja pod punom anestezijom jer je postupak bolan pa nema potrebe da darivatelj trpi bolove, te nakon par dana ide kući nakon promatranja i zacjeljenja.

Kako postati darivatelj koštane srži i postati članom velike zajednice

Kako postati darivatelj koštane srži i postati članom velike zajednice, jednostavno. Prijavite se u KBC ili Zakladu, dajte krv na testiranje i čekajte poziv koji kada ga dobijete odazovite se. Hrvatska se sa ponosom može pohvaliti da u odnosu na broj svojih stanovnika ima poprilično veliku zajednicu potencijalnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica, preko 60.000 dobrovoljaca. Time je Hrvatska na 11. mjestu u svijetu po broju potencijalnih darivatelja.

Naime, unazad 15-tak godina hrvatski darivatelji spasili su 152 života bolesnika čiji su životi ovisili o darovanoj koštanoj srži. Naime, čak ni krvne grupe ne moraju biti iste ukoliko postoji podudaranje u HLA tipizaciji. U velikoj većini slučajeva obitelj nije podudarna osim ako se radi o braći, ali ponekad niti tada podudarnost za koštanu srž ne postoji. Stoga je velika baza potencijalnih darivatelja koštane srži zapravo velika šansa oboljelima za preživljavanje jer što je veći broj darivatelja to je veća mogućnost da će netko od darivatelja biti podudaran za darivanje. Kako postati darivatelj koštane srži i spasiti nekome život saznajte i online, te nazovite i raspitajte se direktno u centru registra darivatelja.

Tagovi:

Kako skinuti trajni lak

Kako skinuti trajni lak

Da biste znali kada i kako skinuti trajni lak sa svojih noktiju trebate znati da se radi o minimalno tri sloja laka i dodatno završni sloj koji daje sjaj. Dakle, svako skidanje običnim acetonom će bit

Kako je nastala šminka

Kako je nastala šminka

Od pamtivijeka šminka je postojala još od trenutka kada je ljudska rasa postajala sve svjesnija svog izgleda i nastojanja da se sviđa svojoj okolini. Možemo reći da je način kako je nastala šminka pot