Kako se prenosi aids

Kako se prenosi aids

Što je i kako se prenosi aids

Što je i kako se prenosi aids engleski naziv za HIV koji je skraćenica od virus humane imunodeficijencije. Zapravo radi se o retrovirusu koji će kod neliječene infekcije zbog nedostatka imuniteta uzrokovati slabost ljudskog tijela do mjere da će doći do kolapsa cijelog obrambenog organizma. Virus može ući u organizam i do desetak godina postepeno razarati imunološki sustav bez simptoma do mjere da uništava sve u tijelu jer na kraju imuno sustav organizma zaraženog HIV-om ne djeluje.

Načini kako se prenosi aids, HIV su tjelesnim tekućinama i to najčešće spolnim putem i to najosjetljiviji i najrizičniji je nezaštićeni analni spolni odnos jer je tu najosjetljivija sluznica, no može se prenijeti i vaginalnim i oralnim putem.

Ostali načini prijenosa aidsa su putem igli koju koriste narko-ovisnici, šprice ili ostali pribor koji međusobno razmjenjuju ukoliko u krugu ima aids-om zaražena osoba sa kojom se dijeli pribor za zlouporabu droga. Ukoliko je trudnica HIV pozitivna njeno se dijete također može roditi zaraženo HIV-om, ali od majke može dobiti HIV i tokom poroda, nakon poroda ili putem dojenja majčinim mlijekom.

Kako se prenosi aids i otkuda potječe

Da bismo postali svjesni kako se prenosi aids najprije trebamo razumjeti kako djeluje i otkuda potječe. Aids kada uđe u organizam ne napada naglo i akutno, već godinama potiho razara određenu vrstu bijelih krvnih stanica, T-limfocite koje koristi za nastambu i razmnožavanje., te putem njih utječe na slabljenje imuniteta.

Liječnici su ustanovili da postoje dvije vrste HIV-a, HIV1 i HIV2, od kojih je HIV1 razorniji. U brojnim vrstama primata su pronađeni slični virusi pa se vjeruje da su primati prirodni izvor ovih virusa koji su kod čovjeka dovele do stvaranja HIV-a jer svi znamo da se virusi širenjem mijenjanju i kako bi opstali kad napadnu novu vrstu, pa je tako i prelaskom na čovjeka ovaj virus promijenio svoj oblik.

Prvi poznati pacijent koji se smatra nultim pacijentom otkriven je 1981. godine u Los Angelesu, a u početku su najviše zaražene osobe bile muška homoseksualna populacija, no vremenom se virus proširio i na heteroseksualne osobe. Te je u samo jednu godinu u SAD proglašena epidemija s obzirom na broj oboljelih. Danas zapravo preko 97% zaraženih u svijetu nalaze se u subsaharskoj Africi, s obzirom na neimaštinu čak i da znaju kako se prenosi aids zbog neimaštine ostaju nezaštićeni pa se HIV u tim područjima najviše širi.

Kako se prenosi aids, odnosno kako se ne prenosi

Kako se prenosi aids smo definirali, no potrebno je znati i kako se aids ne prenosi. Ovaj virus se ne prenosi zrakom, niti socijalnim kontaktom, rukovanjem, grljenjem, poljupcem u obraz. Čak je dokazano da se ne prenosi ni ljubljenjem i milovanjem ukoliko nema spolnog kontakta. Virus nije podložan za prenos jer ne može preživjeti na predmetima, dakle sigurni ste u autobusima, vlaku, školi i drugim javnim površinama gdje boravi puno ljudi među kojima može biti osoba zaražena HIV-om.

Ovaj virus se ne može prenijeti niti upotrebom javnih bazena, toaleta, tuševa, sauna jer kako smo napomenuli virus ne može preživjeti bez domaćina. Kihanje, kašljanje, kontakt sa suzama ili slinom također nije način prijenosa ovog virusa, ne prenosi se zrakom i aerosolom, zračnim česticama.

Također, ukoliko se primjenjuju standardne higijenske mjere kod liječenja, njege bolesne osobe virus se ne može prenijeti, jednako je i sa pružanjem prve pomoći uz primjenu standardnih mjera zaštite medicinskog osoblja. Niti insekti ne mogu prenijeti virus inače bi imali cijeli svijet zaraženih osoba, ogrebotine i ugrizi kućnih ljubimaca pasa i mačaka također ne prenose virus HIV-a. Uz zaštitu moguće je i bušenje ušiju, piercinga, te masaže i fizioterapije. Sve je to potrebno znati a najvažnije je znati kako se prenosi aids.

Tagovi:

Kako skinuti trajni lak

Kako skinuti trajni lak

Da biste znali kada i kako skinuti trajni lak sa svojih noktiju trebate znati da se radi o minimalno tri sloja laka i dodatno završni sloj koji daje sjaj. Dakle, svako skidanje običnim acetonom će bit

Kako je nastala šminka

Kako je nastala šminka

Od pamtivijeka šminka je postojala još od trenutka kada je ljudska rasa postajala sve svjesnija svog izgleda i nastojanja da se sviđa svojoj okolini. Možemo reći da je način kako je nastala šminka pot